Külföldre viszik a magyar cukorrépát a termelők: ezért vállalják be a nagyobb fuvart

Külföldre viszik a magyar cukorrépát a termelők: ezért vállalják be a nagyobb fuvart

agrarszektor.hu
Közepes termést hozott tavaly a cukorrépa, a tavaszi hideg, az aszály és az intenzív csapadék is ártott a növénynek, ráadásul egyes térségekben a rengeteg esőben alacsonyabb lett a répa cukortartalma - írja a Világgazdaság keddi számában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A lapnak Kelemen István, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) főtitkára elmondta, hogy az átlagtermés (16 százalékos cukortartalommal) hektáronként 55,83 tonna volt, ami közepesnek mondható. A termőterület az utóbbi években csökkent, elsősorban a cukor alacsony világpiaci ára miatt - jelezte a főtitkár.

A Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárában véget ért a cukorfeldolgozási kampány. A gyárba 11 690 hektár termését szállították be a szerződéses termelők. Az ország egyetlen cukorgyárában - 16 százalékos cukortartalmú répára átszámítva - 652 685 tonnát dolgoztak fel. A mostani kampány során mintegy százezer tonna fehér cukor készült.

Az utóbbi években horvátországi gyárakba is szállítanak cukorrépát a termelők, elsősorban a jobb fizetési feltételek miatt. A CTOSZ adatai szerint az eszéki gyár 1550 hektárról vásárolt magyarországi nyersanyagot a tavalyi termésből. Egy évvel korábban az eszéki és a verőcei gyárba összesen 1217 hektárról szállítottak magyar termelők. A horvátországi fuvar jobban megérte: az eszéki gyár tonnánként 32 eurót fizetett a cukorrépáért, míg a kaposvári 26,27 eurót.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14