Meglepő felfedezés: ezek a növények a műanyagtöredéket is kiszűrik a vízből

Meglepő felfedezés: ezek a növények a műanyagtöredéket is kiszűrik a vízből

agrarszektor.hu
Évente csaknem 900 millió műanyagtöredéket szűrhetnek ki a Földközi-tengerből a sekélyvízi tengeri füvekből képződő “labdácskák", derült ki egy új tanulmányból, amelyet a Scientific Reports című folyóirat publikált.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Anna Sanchez-Vidal, a Barcelonai Egyetem tengerbiológusa, aki a tanulmány vezetője volt, elmondta, hogy a kutatók megállapították, hogy a tengerfenéken lévő műanyagszemét megtapadhat a tengerifű-maradványokban, majd partra sodródva végül kikerül a tengeri környezetből. A tengerifű-mezők számos feladatot ellátnak az óceáni ökoszisztémában: kulcsszerepet játszanak a vízminőség javításában, elnyelik a szén-dioxidot és több száz halfajnak biztosítanak menedéket. Ezen kívül akadályozzák a part menti eróziót és csökkentik a viharok táplálta pusztító hullámok hatását, írta meg a 24.hu a The Guardian című brit napilap online kiadásában megjelent cikk alapján.

A műanyagszemét-begyűjtés folyamatának megértéséhez Sanchez-Vidal és kollégái egy kizárólag a Földközi-tengerben honos tengerifűfajra, a Posidonia oceanicára összpontosították a tanulmányukat. 2018 és 2019 között a szakemberek megnézték, hogy hány darab műanyagrészecskét tartalmaznak a Mallorca strandjain partra sodródott tengerifű-kötegek, az úgynevezett Neptunus-labdák.

A laza állagú labdák felében találtak műanyagszemetet, nagyjából 600 darabkát egy kilogrammnyi levélben. A szorosabb kötegek mindössze 17%-ában mutattak ki műanyagot, ám sokkal magasabb arányban: csaknem 1500 darabkát kilogrammonként.

A kutatók mindezek alapján úgy becsülik, hogy évente nagyjából 900 millió műanyaghulladékot szűrhetnek ki a tengeri füvek a Földközi-tengerből. Azt nem tudni, hogy a műanyagszemét begyűjtése károsítja-e a tengeri füveket. A rögbi labda formájú kötegek egy része a viharok alatt sodródik ki a partra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?