A mérések rögzítése óta az idei volt a második legmelegebb november

A mérések rögzítése óta az idei volt a második legmelegebb november

MTI
Az idei volt a második legmelegebb november a Földön a mérések dokumentálása, 1880 óta, közölte az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szárazföld és az óceánok felszín fölött mért kombinált globális átlaghőmérséklet 2020 novemberében 0,97 Celsius-fokkal haladta meg a 20. század 12,9 Celsius-fokos átlagát. A NOAA megállapítása szerint ez volt a második legmelegebb november a mérések nyilvántartása óta. A rekordot 2015 novemberében mérték, amikor a globális átlaghőmérséklet 1,01 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. századi átlagál.

A tíz legmelegebb novembert 2004 óta mérték, az öt legmelegebb novembert pedig 2013 óta jegyezték fel.
Az idei november egyúttal a 44. az egymást követő novemberek és a 431. az egymást követő hónapok sorában, amelyeknek hőmérséklete - legalábbis nominálisan - meghaladta a 20. századi átlagot.

A NOAA jelentése szerint rekordmeleg novemberi hőmérsékleteket észleltek minden kontinens egyes részein és minden nagy óceán egyes térségeiben. A legkiugróbb adatok Alaszka nyugati és északi részéről, Észak-Európából, Észak-Ázsiából, Ausztráliából, Dél-Amerika egyes területeiről, a Csendes-óceán északi részéről, a Bering-tengerről és az Antarktisz egyes nyugati területeiről érkeztek. A hivatal jelentése szerint az Antarktisz egyes nyugati területein a hőmérséklet legalább 3 Celsius-fokkal haladta meg az átlagot novemberben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?