Milliós bírságot kaphat az a termelő, aki ezt elfelejti: óriási ellenőrzésbe kezdett a Nébih

Milliós bírságot kaphat az a termelő, aki ezt elfelejti: óriási ellenőrzésbe kezdett a Nébih

agrarszektor.hu
2020 szeptemberétől folyamatosan ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a termesztett biomasszára vonatkozóan kiállított igazolásokat. A célirányos vizsgálatok során - a Magyar Államkincstár által szolgáltatott adatokat alapul véve - a biomassza igazolások adattartalmának megfelelőségét és valóságtartalmát egyaránt vizsgálják a hivatal szakemberei.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fenntartható bioüzemanyag-termelési értéklánc tagjai közül a biomassza-termelők azok, akiknél a bioüzemanyagok alapanyagai a legnagyobb mennyiségben felhalmozódnak - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Maga a biomassza keletkezhet az adott gazdasági szereplő tevékenysége során (ún. nem termesztett biomassza, például használt sütőolaj), vagy pedig kifejezett céllal termesztik azt (ún. termesztett biomassza, például nagy cukor- és keményítőtartalmú növények, olajnövények).

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Az uniós és hazai szabályozás alapján a bioüzemanyag-alapanyagok hatósági nyomon követhetősége rendkívül hangsúlyos, ennek megfelelően a Nébih is kiemelten vizsgálja a későbbiekben feldolgozásra kerülő alapanyagokra - jelen esetben a termesztett biomasszatételekre - kiadott termelői nyilatkozatok megfelelőségét. A vizsgálat során egyrészt azt kontrollálják a szakemberek, hogy a termelők az igazolásaikon a kötelezően megadandó, minimális adattartalmat szerepeltették-e, másrészt a helyesen kitöltött dokumentumok esetében automatikusan ellenőrzik az adatok valóságtartalmát is.

A Nébih munkatársai a jelenleg is folyamatban lévő ellenőrzések során ez idáig több mint ezer termelő, összesen 1220 biomassza igazolását vizsgálták meg. A szakemberek 539 igazolás (44,18%) esetében állapítottak meg olyan adathiányt, amely nélkül az adott tétel hatósági nyomon követése nem biztosítható. A továbbiakban a fennmaradó 681 darab, formailag megfelelő dokumentumból eddig 200 valóságtartalmát ellenőrizték, melynek során összesen 42 igazolásnál (3,44%) tapasztaltak jogsértést.

A Nébih az adathiányos igazolások kiállítóit figyelmeztetésben részesítette, valamint levélben tájékoztatta a helyes kitöltési gyakorlatról. Egyes esetekben pedig szúrópróbaszerűen, a hiányzó adatok bekérését követően azok valóságtartalmát ugyancsak ellenőrzi. A jogsértő igazolás-kiállításban érintett 30 biomassza-termelővel szemben hivatalból indult eljárás.

Tekintettel arra, hogy az eddig ellenőrzött igazolások mintegy felénél (47,62%) tapasztaltak hibát a szakemberek, a Nébih ezúton is szeretné felhívni a biomassza-termelők figyelmét a tájékoztatójukra. A részletes, tematikus útmutató hatékony segítséget nyújt a jövőbeni jogsértések elkerüléséhez. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy azon biomassza-termelő, aki nyomonkövethetőségi kötelezettségének nem tesz eleget, illetve valótlan adattartalmú biomassza igazolást állít ki, százezer forinttól egymillió forintig terjedő bírsággal sújtható.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?