A biomassza alapú gazdaság fontosságáról egyeztettek az uniós tagállamok

A biomassza alapú gazdaság fontosságáról egyeztettek az uniós tagállamok

agrarszektor.hu
Magas szintű Európai Uniós szakpolitikai fórum alakuló ülésén mutatta be Magyarország a hazai BIOEAST kezdeményezés eredményeit. A fórum célja a biomassza alapú gazdaság fejlesztéséhez kapcsolódó tagállami tapasztalatcsere, melynek jelentősége az Európai Zöld Megállapodás miatt egyre inkább felértékelődik - fogalmazott Juhász Anikó helyettes államtitkár, az online konferencia magyar résztvevője.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországot az Agrárminisztérium helyettes államtitkára képviselte, aki - Németország és Finnország mellett - hozzászólásában rámutatott, hogy ezt a körforgásos és fenntarthatóság alapú gondolkodást hazánk már évek óta magáénak vallja - írja közleményében az Agrárminisztérium. Bemutatta a BIOEAST kezdeményezés keretében eddig elért eredményeinket. A magyar javaslatra 2016 óta működő, és 11 közép-kelet-európai országot összefogó BIOEAST kezdeményezés célja kettős, a fenntarthatóság alapú nemzeti stratégiák létrehozása és az uniós kutatási forrásokhoz való hozzáférésért erőteljes és sikeres lobbitevékenység.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!
Forrás: MTI Fotó: Balázs Attila

Juhász Anikó megemlítette, hogy hazánk aktív, társelnöki szerepet vállal a Kutatási és az Agrár Bizottság közös tanácsadó testületének Agrártudás és Innovációs Rendszerrel foglalkozó stratégiai munkacsoportjában. Ezzel elősegítve, hogy az új KAP tervezésekor a hazai gazdálkodóink számára kialakított fenntarthatósági tanácsadási és innovációs szolgáltatások a legjobb európai gyakorlatokon alapulhassanak, másrészt, hogy minél objektívebb és pozitívabb kép alakulhasson ki a hazai tudásközvetítő szereplőkről, a jó gyakorlatokról.

A "bioeconomy", azaz a biomassza alapú gazdaság alapját maga a biomassza adja, amelynek legnagyobb része a mezőgazdaságban és erdészetben képződik. Fenntartható feldolgozásuk, a felhasznált erőforrások visszapótlása azonban túlmutat rajtuk, ezért a biomassza alapú gazdaság széles körű, ágazatok közti együttműködést igényel.

A rendezvény egyik legfontosabb üzenete az volt, hogy a biomassza fenntartható használata az agráriumon túlmutató stratégiai kérdés. A nemzeti stratégiák és cselekvési tervek megvalósítása csak akkor lehet eredményes, ha azok beépülnek a meglévő agrár- és ipari szabályozási és támogatási területekbe és nem különálló szakpolitikai területként próbálják bevezetni őket, hanem egységesen, ágazatokat összekötő stratégiaként. A biomassza előállító mező- és erdőgazdasági és egyéb ipari szereplők számára akkor lesz vonzó a fenntartható és körforgásos modell, ha kedvező üzleti lehetőségeket látnak benne. Ehhez a szakpolitika a jogi akadályok elhárításával, a célzott támogatási rendszerrel és kommunikációval tud leghatékonyabban hozzájárulni. Ez utóbbihoz kapcsolódva a megbeszélés résztvevői fontos tématerületként azonosították a tudásmegosztást mind a társadalmi kommunikáció, mind a szakértői hálózat kialakításával kapcsolatban. Hazánk a BIOEAST kezdeményezés eredményeit és a SCAR AKIS munkacsoport kapcsolódását ajánlotta fel a nemzetközi együttműködés keretében.

NEKED AJÁNLJUK
Vészesen fogy a Föld vízkészlete
Fenntarthatóság

Vészesen fogy a Föld vízkészlete

Magyarország szerencsés adottságainak köszönhetően jó minőségű vízkészletekben gazdag, de fontos lenne megtartani a vizeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?