Veszélyben a magyar almatermelés: sürgős lépésekre van szükség

Veszélyben a magyar almatermelés: sürgős lépésekre van szükség

agrarszektor.hu
Jelentősen megnőtt a koronavírus-járvány miatt az alma iránti kereslet Európában. Ez jó hír ugyan a termesztőknek, ám az időjárás és a korlátozások feladták a leckét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Európában Magyarországon okozták a legnagyobb pusztítást a tavaszi fagyok. Idén egy átlagos évi mennyiséghez képest nagyjából feleannyi alma termett. Noha az Európai Unió egészének termésmennyisége csökkent a tavaszi fagyos éjszakák miatt, összességében Magyarországon volt a legjelentősebb a kiesés, írta meg a Magyar Nemzet.

Nem csak az időjárás okolható a kisebb, rosszabb minőségű termésért. Az országban 27 ezer hektáron termesztenek almát, az ültetvények nagy részét ugyanakkor a rendszerváltás előtt telepítették. A korszerűsítés sok helyen elmaradt, a fagykárok elleni védekezés így nincs megoldva. Ennek következménye, hogy a magyar alma nagy részét az élelmiszeripar dolgozza fel, a fogyasztásra szánt gyümölcs aránya jóval kisebb. A katasztrofális termés miatt duplájára emelkedett az alma fogyasztói ára: kilogrammonként 350-450 forint között mozog.

Európa legnagyobb almatermesztő országa Lengyelország, ahol 3,3 millió tonnás, átlagos termést hozott az idei év. Szintén jelentős Olaszország részesedése az európai piacon, de ott a koronavírus-járvány miatt egy ideig a külföldi munkaerő csak korlátozottan állt rendelkezésre.

A magyar almatermesztés helyzetét tovább rontja, hogy a jövőben egy egyre erősödő versenyben kell majd helytállnia. Moldova és Ukrajna modern ültetvényei egyre inkább termőre fordulnak, befolyásolva az európai piacokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?