Óriási bajban az európai cukortermelés: ezt az évet senki sem teszi zsebre

Óriási bajban az európai cukortermelés: ezt az évet senki sem teszi zsebre

Hatalmas visszaesés várható az Európai Unió cukortermelésében, miután idén a termőföldeket egyaránt sújtotta szárazság és kórokozók. Az elemzők szerint az ágazatot ért nehézségek azzal fognak járni, hogy Európa behozatalra szorul majd cukorból, ami tovább fokozza a nyomást az amúgy is sérülékeny cukoriparon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A francia termelői csoport, a CGB becslései szerint az EU és Nagy-Britannia cukortermelése a korábbi 17 millió tonnáról 16,1 millió tonnára fog csökkenni, főleg amiatt, hogy a cukorrépa elsődleges európai termelőjének számító Franciaországban alacsonyabb volt a termés. A számok azt mutatják, hogy az ötéves átlaghoz képest Franciaországban mintegy 15%-kal volt alacsonyabb a terméshozam. A csökkenés fő okaként Timothe Masson, a CGB elemzője a táblákon pusztító levéltetvek által elterjesztett répa sárgaság vírust teszi felelőssé, írta meg az ír Checkout hírportál.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Az alacsonyabb termésmennyiség ahhoz is köthető, hogy idén jóval kisebb területen vetettek idén cukorrépát. Ez azt jelenti, hogy a bioetanol gyártásához is használt cukorrépa termesztése is visszaesett a 2019-es 38,6 millió tonnáról 31,7 millió tonnára. Franciaország cukortermelése pedig 4,9 millió tonnáról 4,1 millióra csökkent. Az elemző szerint legutoljára 2003-ban voltak ilyen rosszak a számok.

Az alacsonyabb termés azt is fogja jelenteni, hogy hasonló árak mellett, de rövidebb előállítási idő áll a cukorfinomítók részére, ami pedig a versenyképességükre lesz negatív hatással. Timothe Masson szerint a francia cukoripar idei veszteségei elérhetik a 170 millió eurót (közel 61 milliárd forintot) is.

A termelők szerint elkerülhető lett volna a termésmennyiség ilyen mértékű csökkenése, ha az Európai Unió nem tiltotta volna be a neonikotinoid hatóanyagú rovarirtó szereket, mivel azok állítólag ártalmasak a méhekre. A francia agrárminiszter, Didier Guillaume elmondta, tervezett eltérni az uniós szabályozástól a rovarirtó szerek cukorrépán történő alkalmazását illetően, annak érdekében, hogy meggyőzze a gazdákat, ne hagyjanak fel a cukorrépa-termesztéssel.

Az Egyesült Királyságban is visszaesés várható a cukorrépa-termesztésben, de a termőterületek növekedése miatt csak 5%-os hozamcsökkenéssel kell számolni, mondta a brit gazdákat tömörítő National Farmers' Union (NFU) cukorágazati vezető kereskedelmi elemzője, Arthur Marshall. A szakember beszámolt arról is, hogy a brit cukortermelést a 2019/2020-as szezonban 1,19 millió tonnásban állapította meg a British Sugar.

A neonikotinoidok betiltásának nem volt olyan drasztikus következménye Németországban, de az ottani termelők arról panaszkodtak, hogy náluk meg a száraz időjárás miatt lettek alacsonyabbak a hozamok. Az előrejelzések azt mondják, hogy Németország cukortermelése 2020/2021-es szezonban 4,12 millió tonnára fog csökkenni a korábbi időszak 4,23 millió tonnájához képest, mondta a német cukoripari egyesület (WVZ).

Lengyelországban viszont egy körülbelül 10%-os növekedést prognosztizáltak a gazdák a cukorrépa-termésben. Idén mintegy 2,2 millió tonnás termésre számítanak a tavaly 2 millió tonnához képest, mondta Rafal Strachota, a lengyel cukorrépa-termesztők egyesületének (KZPBC) elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?