Kaktusznepperek: brutális pénzekért árulták a luxusnövényeket

Kaktusznepperek: brutális pénzekért árulták a luxusnövényeket

MTI
Védett, ritka törpekaktuszokat csempésztek be az országba kaktuszgyűjtők, akik később tövenként 200-300 euróért árulták a növényt - jelentették be a rendőrség pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Daróczi István, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda környezeti bűnözés elleni alosztályának vezetője elmondta, az Agrárminisztériumtól 2017-ben érkezett feljelentés, hogy Mexikóból származó, nemzetközi védelem alatt álló növényeket árulnak Európában magyar kaktuszgyűjtők és -kereskedők.

Kiderült, hogy a gyanúsítottak rendszeresen jártak Mexikóba, ahol élőhelyükről kiásták és Magyarországra csempészték a növényeket, többek között a 2013-ban felfedezett Aztekium valdezii faj egyedeit is. Olyan kaktuszokat is kiástak, amelyekből ténylegesen csak néhány tő létezik, és olyat is, amely több száz éves volt. Több tízezer tő kaktuszt találtak a rendőrök a gyanúsítottak otthonában, üvegházaiban.

A rendőrség előbb öt embert gyanúsított meg természetkárosítással, később pedig négyet Mexikóból hazatérőben fogtak el a repülőtéren, amint 1200 tő kaktuszt hoztak be az országba. Az MTI kérdésére, hogy mióta foglalkozhattak a kaktuszok begyűjtésével és árusításával a gyanúsítottak, a nyomozás érdekeire hivatkozva nem válaszolt az alosztályvezető, de jelezte, hogy a 2013-ban felfedezett faj iránt valószínűleg 2015 körül nőtt meg a kereslet. A bűncselekményből származó haszonnal kapcsolatban sem osztott meg részleteket az alezredes, és arra sem válaszolt, hogy a gyanúsítottak beismerték-e a bűncselekményt. Annyit mondott, hogy a rendőrség a tervek szerint még idén lezárja a nyomozást.

A kép csak illusztráció (Forrás: Getty Images)

Kőrösi Levente, az Agrárminisztérium biodiverzitás- és génmegőrzési főosztályának vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az állatok és növények illegális kereskedelméből származó bevétel éves szinten elérheti a 20 milliárd eurót, azaz a mintegy 7000 milliárd forintot. Magyarország 1985-ben csatlakozott a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményhez, amely 35 ezer faj védelmét szolgálja. A konkrét ügyről szólva közölte, német és brit társhatóságoktól kapták a jelzést 2017-ben, hogy az interneten ritka és veszélyeztetett kaktuszokat árulnak magyarok, ezután tettek feljelentést a rendőrségen. Kőrösi Levente elmondta, hogy ezeket a gyűjtőket nem a növények szeretete vezérelte, hiszen tervezetten, szisztematikusan mentek ki a kaktuszok élőhelyére, emelték ki a növényeket és hozták illegálisan az országba, a haszon reményében. Jelezte azt is, hogy egyeztetnek Mexikóval a növények visszatelepítéséről.

Orlóci László, az ELTE Füvészkert igazgatója elmondta, a lefoglalt növények hozzájuk és a szegedi botanikuskertbe kerültek, és néhány hétig karanténban tartották őket, hogy kiderüljön, hordoznak-e olyan élő szervezeteket, amelyek más növényeket megbetegíthetnek. Eközben egy cincérféle elő is került közülük. A kaktuszokat most növényházban tartják, de a szakértő gondoskodás ellenére 10-15%-uk el fog pusztulni. Orlóci László elmondta, a botanikusok azt remélik, megmentik a növényeket, és intézkednek, hogy a nemzetközi egyezmény alapján visszakerülhessenek a származási országba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?