Átalakulóban a globális szilvapiac? Mutatjuk a részleteket!

Átalakulóban a globális szilvapiac? Mutatjuk a részleteket!

agrarszektor.hu
Változó a szilvatermesztés és a -piac helyzete a világ legjelentősebb, termesztéssel foglalkozó országaiban. Vannak helyek, ahol termés- és területcsökkenéssel küzdenek, máshol viszont épp a jó minőség a jellemző. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elkészítette a globális szilvapiaci körképet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Változó képet mutat a szilvatermesztés és a -piac globális helyzete a világ legjelentősebb, termesztéssel foglalkozó országaiban. Vannak olyan helyek, ahol termés- és területcsökkenéssel küzdenek az ágazat szereplői, máshol a jó minőség a jellemző, olvasható a NAK oldalán.

Hollandia: csökkenő területek, jó árképzés

A szilva termőterülete némileg csökkent az elmúlt években, ennek is köszönhető részben, hogy az árak realizálódtak ebben a szezonban. A Reine Victoria ára körülbelül 2 €/kg körül mozgott az augusztus 20-ai héten. Az előző évekre jellemző volt, hogy kialakul egy túltermelési időszak, de ez az idei évben szerencsére elmaradt, sőt: még némi regionális hiány is tapasztalható. Bár a holland szilvát főként belföldön értékesítik, a spanyol csonthéjas gyümölcsök készletcsökkenése is egy kiemelkedési lehetőség a holland, helyi szilvának. Az Opal fajta szezonja már véget is ért, a Jubileum fajta is nagyjából a végéhez közeleg. Most a Reine Victoriára és a Lazoet koncepció alá tartozó fajtákra váltanak, így várhatóan szeptember végéig ezekkel zárják majd a szezont.

Belgium: tavaszi fagykárok, csökkent mennyiség

A belga szilva iránti kereslet évről évre folyamatosan növekszik: mennyiségre jelenleg a tavalyi évvel azonos eredményeket mutat. Tavasszal a fagy károsította az ültetvényeket, így összességében kevesebb termést tudnak betakarítani a vártnál. A belga szilva várhatóan 5-6 hétig lesz forgalomban. A gyümölcs minősége jó. Az augusztus közepe tájékán jött hirtelen kánikula sajnos okozott egy kis napégést, de a visszajelzések alapján csak a lombkorona csúcsán lévő terméseket károsította.

Németország: a szezon kivételesen korán kezdődött

Jelenleg a hazai szilva uralja a német kereskedelmet, különösen a Top sorozat fajtái, illetve a Hanita és Cacaks Schöne fajták. Spanyolország és Olaszország nagyobb tételeket exportál, míg a kelet-európai szilva aránya csökkenni látszik, kivéve a bosnyák Stanley fajtát. Az árak 1-2 €/kg között mozognak.

Az idei évben rendkívül korán kezdődött a német szilvaidény. A szüret már javában zajlik Baden-Württemberg és Rajna-Pfalz tartományok fő termőterületein. A tavaszi fagyok miatt itt is valamivel kisebb termésre számítanak; a jelenlegi becslés azonban még mindig pozitív a közép-badeni és a pfalzi szövetkezetek szerint.

A dél-német termelőszövetkezetek is új fajtákba fektetnek be. A Franzi fajtát először szüretelték, hároméves tesztelési szakasz után került be idén a kereskedelmi forgalomba. A német kereskedők szerint (Obstgroßmarkt Mittelbaden - OGM) a fajtát a német kiskereskedelem kínálja majd. A VOG Ingelheim nagykereskedelmi vállalat nemrégiben bejelentette azt is, hogy a nemesítőkkel együttműködve tervezik további új fajták bevezetését.

A német piacon mindenesetre továbbra is kiemelkedik a Zwetschge fajta, azaz a magyar szilva, amely egy különleges szilvafajta, ráadásul alkalmas ipari feldolgozásra is: főleg a sütőipar hasznosítja. Amíg elérhető ez a fajta, helyenként az értékesítés akár 90%-át is kiteszi, minden kereskedő polcán elérhető.

Franciaország: korai kezdés, kiváló minőség

Különleges volt az év, ugyanis a szilvafajták érése korábban kezdődött a vártnál, ez azt is eredményezi, hogy az ellátás hamarosan véget ér. Az idei termés körülbelül harmadával kevesebb, mint a tavalyi; ugyanakkor a betakarított termések jellemzően jobb minőséget és magasabb cukortartalmat mutattak. A kereslet is alacsonyabb volt, de az árak kedvezően alakultak a szezonban.

Norvégia: havazás tette tönkre a 2020-as termést

A 2019-es rekordév volt a norvég szilva számára, de a helyzet ebben a szezonban nagyon más. A havazás és a fagy miatt az ország termelői több mint 80%-os termés-csökkenéssel számolnak. A norvég termelőknek még soha nem volt ilyen rossz szezonja. A betakarítást 600-700 tonnára becsülik, szemben a tavalyi 1900 tonnával.

Olaszország: jó minőség, magasabb árak

Észak-Olaszországban jó szilvaárakról számolnak be, de a termelők a kieső mennyiségek okán - a termés csaknem 60%-a -, ennél magasabb árakra számítottak. Modenában, a Vignola nagykereskedelmi piacán a szilva minősége jó, az ára 0,80 - 3,00 €/kg között változik fajtától és a mérettől függően. Olaszországban a Regina a legnépszerűbb fajta, amelynek ára 2-3 €/kg között mozog. A Grossa di Felisio iránt szintén nagy a kereslet, az ára körülbelül 1,50 €/kg.

Spanyolország: piacvesztés, árcsökkenés

A szilva termelési volumene a spanyol Extremadura tájegységben, a legnagyobb termővidéken kb. 25%-kal csökkent az előző évhez képest. Bár a szezon első része az árak és a kereslet tekintetében is jó volt, sajnos Spanyolország az idei évben elvesztette a brazil piacát, így a későbbiekben a csökkenő mennyiség mellett is nagyot zuhantak az árak. Számos extremadurai vállalat komoly beruházásokat hajtott végre a Brazíliába irányuló export kapcsán, az elmúlt szezonban több mint 20 ezer tonnát szállítottak oda. Nagyon vonzó piacnak bizonyult az 50-es vagy annál nagyobb méretek és a 9 kg-os gyűjtőcsomagolás tekintetében.

Továbbra is folyik az export a harmadik országok piacaira, pl. Indiába, de Európa maradt a spanyol szilva fő úti célja. De a spanyol exportőrök a brazil és olasz piacra támaszkodtak főként, így a kilátások most aggasztóak. Ráadásul az Extremadura gyümölcságazata erősen függ idén a szilvától, mivel pl. az őszibarack és nektarin értékesítésük idén közel 100%-ban kiesett.

Törökország: növekszik a szilva termőterülete

A szilvát Törökországban elsősorban a Földközi-tenger partján és az Égei-tenger partvidékén termelik. A termőterület folyamatosan növekszik, továbbra is új ültetvényeket létesítenek és várható, hogy ez a tendencia folytatódik a következő években is. Ebben a szezonban kedvezett az időjárás a gyümölcsnek. Az országban termelt japánszilva fajták iránti igény ugyan növekszik Európában, de Törökország ezek többségét egyelőre az ázsiai országokba szállítja, például Indiába, Szingapúrba, Hong Kongba és Malajziába. Tekintettel a nagyobb keresletre az árak magasabbak. Elmondható, hogy a kereskedők/vásárlók hajlandóak átlag feletti árakat fizetni a japán szilvákért.

Dél-Afrika: aggasztó a kikötői helyzet

A vízellátással nem volt idén gond: enyhe volt a tél és később elegendő mennyiségű csapadék hullott Dél-Afrikában. A napsütéses órák száma azonban csökkent, a szeles, felhős idő pedig nem kedvezett a szilva beporzásának. A legkorábbi fajták már túl vannak a virágzási stádiumon, és a következő hetekben ez az állapot érési sorrend szerint folytatódik. Így egyelőre azt sem lehet tudni, milyen termésátlagokkal számolhatnak a helyiek. A szilva betakarítása itt novemberben kezdődik csak el.

A helyi szilvatermesztőket most különösen a Fokvárosi kikötő helyzete aggasztja, amely jelentős késéseket irányoz elő. Késnek a szállítások, kaotikus a villamos energia-ellátás és a csomagolóanyag ellátás, illetve később a csomagolás során is akadhatnak problémák.

Kína: a szilvaexport drasztikusan csökkent

A kínai piacon jelenleg a Shuanghua szilva a legnépszerűbb, az átlagos ára 0,49 €/kg körül mozog. A legexkluzívabb fajta azonban a Fengtang szilva, amelynek átlagára körülbelül 8,80 €/kg. A közelmúltban a Xiangcui szilva az, amely a legnagyobb népszerűségnek örvend, és egyre több régióban termesztik. Ezt a fajtát többek között Délkelet-Ázsiába is exportálják.

Áprilisban az időjárási körülmények rosszak voltak és ez kihatott a minőségre. A koronavírus és a rendkívüli időjárási viszonyok miatt az export volumene ebben az évben drasztikusan csökkent. Sőt, a nagykereskedelmi piacon az ár csaknem harmadával esett vissza. Kína szilva-exportszezonja júliustól októberig tart, így az Egyesült Államok és Törökország a régió fő versenytársai.

Észak-Amerika: Spanyolországgal versenyeznek a hazai piacon

Az Egyesült Államokban a szilva kínálata meglehetősen korlátozott. Kaliforniában bizonyos fajták esetében már virágzásánál jelentkeztek problémák. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a beporzás szakaszában hideg és esős idő volt. A visszajelzések alapján most nagyobb méretű és jó minőségű gyümölcsöket takarítanak be, de talán most mennyiség csökkenésnél a hőség komolyabb fejtörést okoz a termelőknek.

A helyi termékek értékesítésébe és árazásába a spanyol szilva komolyan beleszól, ugyanis az elvesztett brazil piacok helyett most az eddiginél is több szilva érkezett az Egyesület Államokba, Kanadába és Mexikóba. Talán most szerencsés is a helyzet, hogy nincs rekordtermés, így a kereslet az import mellett is jónak mondható és az árak is stabilak. A helyi termelők a belpiac ellátásán túl főként Délkelet-Ázsia piacaira szállítanak, de a spanyol jelenlét miatt ott is csak átlagosnak mondható a kereslet jelenleg.

Ausztrália: erőteljesen növekszik a kínai export

A Hort Innovation, azaz az ausztrál termelői tulajdonú kutatási és fejlesztési vállalat statisztikái szerint a 2019-es évben a szilva termése valamivel nagyobb volt, mint az előző években. A mennyiség 8%-kal 32 241 tonnára nőtt, és az értéke 4%-kal, 75,7 millió ausztrál dollárra (AUD) emelkedett. Az export jelentősen, 29%-kal 6839 tonnára nőtt, és az értéke is 25%-kal 25 millió AUD-ra emelkedett. A Kínába irányuló kivitel a piacra lépés óta erőteljes növekedést mutat: 2017-ben regisztrál 1 tonnáról 2019-ben már 2604 tonnára nőtt az export szilva mennyisége, ami Ausztrália nemzetközi kínálatának már jelentős részét, 38%-át jelenti.

Új-Zéland: elkötelezettek az új fajták termesztése iránt

A tervezettnél előbb ért véget a szilva szezon Új-Zélandon, így a termelők már a jövőre készülve egy jobb 2020-21-es kampányban reménykednek. Az export szempontjából a szilvaértékesítés lényegesen alacsonyabb volt, de a Summerfruit NZ termelői érdekképviseleti szervezet szerint összességében egy felfelé ívelő trend kezdetén állnak. Az elmúlt szezonban ugyanis az export valamivel több, mint 29 tonnára nőtt a 2018-19-es szezon végi 21 tonnáról. A termelők fő exportpiaca az Egyesült Államok.

Új-Zéland szilva termelői folyamatosan vizsgálják az új ötleteket: új fajták tesztelését és további kutatásokat szorgalmaznak például az antocianinban gazdag vörös szilva pozitív egészségügyi hatásairól. Jelenleg a Flavor Blast az egyik legfrissebb Új-Zélandon termesztett szilvafajta és egyelőre sikeresnek bizonyul. A Hawke's Bay régióban az egyik termelő például rekord hozamokat ér a most hároméves fáiról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?