Ez már biztos: az őszi vetésű növények fejlődése idén sem lesz zavartalan

Ez már biztos: az őszi vetésű növények fejlődése idén sem lesz zavartalan

agrarszektor.hu
Az elmúlt napokban az augusztusnak megfelelő időjárás uralkodott országszerte. A kellemes nappali hőmérsékletet csak elszórtan zavarta meg egy-egy zápor zivatar. Az éjszakák a hónapnak megfelelően felfrissülést hoztak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hónap elején és közepén lehullott csapadék hatására országszerte igen jelentős a tarlók gyomosodása - írja a magyarnovenyorvos.hu. A fenyércirokkal fertőzött területeken lábközépig érő állományokkal is lehet találkozni, de nagyon fertőzöttek a kalászos- és repcetarlók parlagfű fertőzöttsége, esetenként a növények virágszára is megjelent már. Az ilyen mértékű növedékkel nehezen birkóznak meg a talajművelő eszközök. A másik probléma, hogy az árvakelésen egyre-másra jelennek meg a különböző kórokozók és kártevők. A fejlettebb repce és mustár árvakelést ellepték a repcedarázs álhernyói és tömegesen hámozzák a leveleket a keresztesvirágú növények bolhái. Sok a tripsz minden növényen. A nyári, csapadékosabb periódus kedvezett a pattanóbogarak tojásrakásának és a drótférgek kelésének. Mindez figyelmeztető jel, hogy az őszi vetésű növények fejlődése ezen az őszön sem lesz zavartalan.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

A napraforgó aratás előtti deszikkálása napirenden van, a kaszatok nedvességtartalma már lehetővé teszi a növényszárítást. A tavaszi heterogén kelés miatt esetenként most is fennáll a fejlődésbeli differencia, ami azt jelenti, hogy a később kelt napraforgó egyedek termésének nedvességtartalma magasabb a szárításra optimálisnál, így itt a beltartalmi mutatók rontani fogják a táblaátlagot. A jelenlegi növényegészségi állapot kedvezőnek mondható, a korábban kialakult szár- és tányérfertőzések nem terjednek, csupán néhány állományban jelent gondot a vihar miatti megdőlés.

A kukorica érése is felgyorsult, a hibridekre jellemző tenyészidő hossznak megfelelően. Az amerikai kukoricabogarak zöme eltűnt a kukoricáról. Igen sok viszont a megrágott csővégű növény, ami jelzi, hogy továbbra is sok a gyapottok bagolylepke imágó és hernyó egyaránt. A lepkék vegyes állományúak, de a zöme itthoni populációból származik. Az esők után felütötte fejét a megrágott csöveken a fuzáriumos fertőzés. A jelenlegi, szárazabb idő megállította ugyan a betegség terjedését, de már kisebb mennyiségű csapadék is elegendő ahhoz, hogy újabb fertőzési hullám induljon el.

A napokban elkezdődött az őszi káposztarepce vetése. Most kedvezően alakulnak a talajviszonyok a vetéshez és a gyors keléshez. Az árvakelések igen erős kártevő fertőzöttsége, különösen bolhából és repcedarázsból, intő jel, hogy szinte napi rendszerességgel figyelni kell a növényállományt, nehogy kárt tegyenek benne a kártevők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?