Az üvegházakban is hódít a mesterséges intelligencia: van, ami az embert is lepipálja

Az üvegházakban is hódít a mesterséges intelligencia: van, ami az embert is lepipálja

agrarszektor.hu
Hollandiában már második alkalommal került megrendezésre az a verseny, amelyben üvegházi paradicsomtermesztő algoritmusok versenyeztek egymással és a referencia termesztőkkel, azaz az emberekkel. A verseny során nem egy algoritmus jobb eredményeket ért el, mint a gazdák.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A többek között a Wageningen Egyetem felügyelete mellett megrendezett idei Autonomous Greenhouse Challenge verseny célkitűzése az volt, hogy a csapatok olyan mesterséges intelligencia által irányított algoritmusokat fejlesszenek ki, amelyekkel egy üvegházban folyó termesztés távolról irányítható - vagyis minden olyan döntést a számítógép hozzon meg, amit normál esetben a termesztő szokott meghozni, írta meg a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) a Hortidaily információi alapján. A döntési körbe értendő a klímakomputer beállításaitól kezdve az is, hogy mit és mikor termesszen a gazda, és ehhez milyen erőforrásokra lesz szükség, illetve a fejszám beállítása, a levelezések és metszési munkák időpontjának meghatározása.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A verseny időtartama hat hónap volt, eddig kellett a csapatok által kidolgozott algoritmusoknak irányítaniuk az üvegházban folyó termesztést. Az értékelés pontozásos alapon történt. A termés mennyisége és minősége mellett a bírálók figyelembe vették az adott termesztéstechnológia fenntarthatóságát is - a legfőbb érdekesség pedig az volt, hogy ezeket az adatokat összehasonlították a gazdák által elért eredményekkel, azaz kiderült, hogy az algoritmusok képesek-e "legyőzni" a gazdákat. Arról még nincs szó, hogy az üvegházi termesztés teljesen automatizált (emberi kéz beavatkozása nélküli) legyen, de már most sikerült pár olyan részterületet meghatározni, amelyekben az algoritmusok jobban teljesítettek a gazdáknál.

A versenyben részt vevő csapatok a termesztésben már széles körben elterjedt, hagyományos érzékelőkön kívül saját fejlesztésű szenzorokat is alkalmazhattak, és ezek adatait is felhasználhatták a termesztési modellek döntési algoritmusaiban. A versenyt a Van der Hoeven Horticultural Projects gyári csapata, az Automatoes nyerte - ez a cég több mint egy évtizede foglalkozik üvegházi paradicsomtermesztéssel - az üvegházakat nem csak megépítik, hanem a termesztőket bevonva folyamatosan üzemeltetik is a rendelkezésükre álló, korábban összegyűjtött adatok segítségével. A csapat a verseny során nem használta a más üvegházakból származó adatokat, hanem kizárólag az adott létesítményben mért számokra hagyatkozott - ezeket különböző csoportokba sorolta (világítás, öntözés), majd további részkategóriákra osztott, és ezeket mesterséges intelligenciával elemezve hozta meg a szükségesnek vélt döntéseket. Egy egyszerű példa erre az öntözés, amikor a kőzetgyapot termesztőközegbe telepített érzékelők adataiból egy regressziós modell alkalmazásával határozták meg, hogy a délutáni órákban mikor kell befejezni az öntözést ahhoz, hogy a közeg reggelre a megfelelő mértékben száradjon ki.

Ennél sokkal bonyolultabb példa a szellőztetés vezérlésének kérdése, amelyet az Automatoes az üvegházi termesztés legfontosabb pontjának tart. A cég által alkalmazott növénytermesztési stratégia (Plant Empowerment) lényege, hogy nem optimálisnak tartott környezeti feltételeket próbálnak megteremteni, hanem a szenzorok magát a növényt nézik folyamatosan, és ennek megfelelően állítják be a klímaparamétereket. Ezért a versenyben nem is a hagyományos, arányossági tartományon alapuló (P-band) szabályozást használták, mivel tapasztalataik szerint ilyenkor az üvegház túl sokat szellőztet, indokolatlanul nagy a légmozgás és az energiaigény. Ezért egy olyan szenzort alkalmaztak, amely a növény sztómáinak viselkedését figyelte, és ennek alapján döntött a modell arról, hogy mikor és mennyit kell szellőztetni. Hasonló elvet követtek a fénymennyiség meghatározásánál is, mivel tapasztalataik szerint a besugárzásnak és a 24 órás hőmérsékletnek mindig egyensúlyban kell lennie. Az időjárás-előrejelzések alapján ezért egy olyan klímatervet készítettek, ami ezt az arányt igyekezett fenntartani, de itt is folyamatosan monitorozták, hogy a növény hogyan viselkedik, és szükség esetén valamint a fenológiai állapotnak megfelelően módosították az aránytényezőt.

Az Automatoes csapat vezetője, Leonard Baart de la Faille szerint mindenképpen az embermentes üvegházaké a jövő, ez a távlati cél. Ez azonban még messze van, sok-sok évre vagyunk megvalósításától. Ennek egyik legfőbb oka, hogy sokkal több szenzorra van szükség ahhoz, hogy a megfelelő adatok rendelkezésre álljanak a teljes robotizációhoz. Ugyanakkor már középtávon is elképzelhető az, hogy egyes részterületek vezérlését önműködő, autonóm rendszerek vegyenek át az üvegházakban, ilyen például a fentebb említett klímavezérlés - a szakember szerint ez már pár éven belül lehetséges lesz. A termesztők hasonló véleményen voltak, szerintük is óriási jelentősége lesz a növényszenzorok elterjedésének. A termelők már régóta dolgoznak olyan érzékelőkkel (főleg a klíma és az öntözés részterületein), amelyek megkönnyítik munkájukat, és segítik őket a döntéshozatalban. A közvetlenül a növényekről adatokat szolgáltatók érzékelők, például az egyre inkább terjedőben lévő fotoszintézis-szenzorok használata azonban teljesen új információkkal szolgálhatnak a termesztés számára. Az érzékelők által a központi számítógépre küldött óriási mennyiségű információ feldolgozása csak a megfelelő algoritmusokkal, mesterséges intelligenciával lehetséges - többek között ez a felismerés állt a verseny kiírásának hátterében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?