Nem szabad lazítani: ezek ellen a károsítók ellen kell most védekezni a földeken

Nem szabad lazítani: ezek ellen a károsítók ellen kell most védekezni a földeken

agrarszektor.hu
Az elmúlt hét időjárásában a meghatározó tényező a változékony, országszerte csapadékos idő volt. Kiszámíthatatlan eloszlásban helyenként két nap alatt kéthavi csapadék is lehullott. Ezeken a helyeken a talajok és a gabona felszáradásáig szünetelt az aratás. A lábon álló, illetve megdöntött kalászos minőségén sokat rontott a lehullott eső. Az átnedvesedett kalászokon máris megjelent a korompenész. A kedvező talajnedvességi viszonyok miatt a tarlók gyors kizöldülésére lehet számítani, írta növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kukorica táblákon továbbra is folyamatosan rajzik a kukoricamoly, az eddig kikelt hernyók többsége már lehatolt a cső alatti szárrészbe, illetve a csőkezdeményeket is megtámadta, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A növények átlagos tőfertőzöttsége tájegységenként igen változatosan alakul, délen és Közép-Magyarországon, a nagyobb kukoricatermesztő körzetekben erősebb az eddig kialakult fertőzés, míg az ország északi és nyugati tájain mérsékeltebb a megrágott növények aránya, de az alacsonyabb fertőzés is eléri a 10-15%-ot. Napos, meleg órákban intenzíven táplálkoznak az amerikai kukoricabogár imágók. Csövenként átlagosan 1-3 bogarat látni, a kombinált, hímeket és nőstényeket fogó csapdák heti fogása 100 és 200 között van, a magasabb értékeket kukorica után kukorica területeken fogják a csapdák. Mindezek ellenére a csöveken megtermékenyülési hiányosságok eddig nem láthatók, sőt a kedvező nedvességi viszonyok miatt kevés a kidőlt, illetve hattyúnyakas kukoricák aránya.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A napraforgó túlnyomórészt elvirágzott, a magképződés számára kedvezőek a feltételek. A poloskák és más szívó- és rágókártevők aránya elenyésző, a védekezés indokolatlan ellenük. A szárat, leveleket- és tányért károsító betegségek közül a szklerotíniás megbetegedés egyre több szártünetet okoz, a szártöveknél pedig sok a betegség szaporító képlete, a szklerócium. A leveleken az alternária mellett egyre több a diaportés levélérközi elszáradás, ahonnan fertőződnek a levélnyélen keresztül a szárak, illetve a bélszövet.

A burgonya táblák alternáriás és fitoftórás fertőzöttsége az esőzések következtében felerősödött. A megbetegedés a csapadékosabb tájegységekben közepes erősségű fertőzöttség mellett a növények 15-30%-át érinti. A talajok folyamatos nedvesség párolgása miatt intenzív védekezés javasolt a betegségek ellen. A burgonyabogarak második nemzedékének a népessége egyelőre alacsony, nem igényel beavatkozást.

A jelenlegi gyapottok-bagolylepke népesség alakulására az igen változékony helyzet a jellemző. Van ahol csak elvétve találkozni vele, másutt pedig már hosszabb ideje fogják a fény- és feromoncsapdák, igaz, hogy ezeken a helyeken sem tömeges a lepkék repülése, kártételekről pedig egyáltalán nincsenek információk. Megbízható információkról viszont csak a helyileg kihelyezett csapdák tájékoztatják az embereket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?