Milliárdos támogatást kapnak a magyar zöldségtermesztők: így juthatnak hozzá

Milliárdos támogatást kapnak a magyar zöldségtermesztők: így juthatnak hozzá

agrarszektor.hu
Megjelent a zöldségnövény termesztés átmeneti támogatását is tartalmazó AM-rendelet. A támogatást 1200 millió forint keretösszeggel hirdette meg az agrártárca.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A támogatási rendelet a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a mezőgazdasági ágazatban a koronavírus világjárvány okozta gazdasági problémák kezelését célzó többletforrás biztosításáról szóló 1196/2020. (IV. 30.) Korm. határozat alapján jelent meg - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az AM-rendelet a zöldségnövény-termesztőket is érinti, a zöldségnövény-termesztés átmeneti támogatását ugyanis 1200 millió forint keretösszeggel hirdette meg az agrártárca. A támogatás alapja: a kérelmező zöldségtermelők 2019. évi egységes területalapú támogatási iránti kérelmében szereplő és a 9/2015. (III. 13.) FM rendelet 3. mellékletében és a 27/2020 (VI. 22.) AM rendelet 1. mellékletében felsorolt zöldségnövények Kincstár által megállapított területe, továbbá fűtött növényházas zöldségnövény- vagy gombaházas termesztés esetén a NAK által igazolt fűtött növényház vagy gombaház teljes területe képezi.

A támogatás mértéke a fűtött növényházban termesztett zöldségnövény-kultúrák esetében 500 ezer forint/hektár, gombaházban történő gombatermesztés esetén 1,5 millió forint/hektár, míg a szántóföldön termesztett zöldségnövényeknél 35 ezer forint/hektár. Az egyes támogatható zöldségnövények felsorolását a rendelet 1. melléklete tartalmazza. A szántóföldi zöldségnövények támogatási összegének meghatározása figyelembe veszi az adott zöldségnövény termesztésére fordított erőforrások mértékét is, amit a NAK és a FruitVeB szakmai javaslata alapján meghatározott szorzószámok formájában rögzít a rendelet. Ennek megfelelően, például ha a mellékletben szereplő szorzószám 2, akkor az adott kultúra hektáronkénti támogatása 2x35 ezer forint, azaz 70 ezer forint lesz.

A fűtött növényházas zöldségnövény- és a gombaházas termesztés esetén a támogatást kérelmező zöldséghajtató kertészeknek, illetve gombatermesztőknek a - NAK által kiadott útmutató alapján - kitöltött űrlapot legkésőbb 2020. július 15-éig kell elektronikusan megküldeniük a NAK részére a támogatás igénybevételéhez szükséges igazolás kiállítása érdekében. Az űrlap beküldésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara E-iroda felületén van lehetőség.

A rendelet szerint támogatásra jogosult az a fűthető növényház, amely: olyan, zöldségnövény-termesztéssel hasznosított zárt termesztő berendezés, amely fényáteresztő burkolattal fedett, minimum 4 méteres vápamagassággal, 20 Celsius-fok hőmérséklet-különbség áthidalására alkalmas fűtéssel rendelkezik és az egy szerkezeti egységbe tartozó alapterületének nagysága eléri az ezer négyzetmétert. Támogatható az a gombaház, mely olyan zárt termesztő berendezés, amely szigetelt műanyagburkolattal fedett fűtéssel, klímaszabályozással, legalább nyolcvan százalékos páratartalom biztosítására alkalmas párásító berendezéssel rendelkezik, és az egy szerkezeti egységbe tartozó termesztő felületének nagysága eléri a 0,07 hektárt.

A beküldött adatok valódiságát a NAK illetékes megyei munkatársai helyszíni szemle keretében ellenőrzik majd és hagyják jóvá a véglegesített űrlap és a helyszínen készített fényképek központnak történő megküldésével. A NAK központ összesíti a beérkezett adatokat és a rendeletben meghatározott tartalommal az összesített adatállományt - a kérelmező egyidejű értesítése mellett - legkésőbb 2020. augusztus 14-éig megküldi elektronikus úton a Magyar Államkincstár részére.

A támogatási kérelem 2020. július 13. és július 27. között elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül nyújtható be a Magyar Államkincstárhoz. A rendelet értelmében egy kérelemben nyújtható be, ha egy kérelmező mind szántóföldi zöldségtermeléssel, mind fűtött növényházi zöldségtermeléssel, mind gombaházzal rendelkezik. Ezen támogatási program alapján, az előzetes számítások szerint összesen mintegy 15-20 ezer zöldség- és gombatermelő vállalkozás vehet igénybe támogatást. A kérelmező a támogatással kapcsolatos minden iratot az odaítélést követő tíz évig köteles megőrizni. Ugyan kicsi a valószínűsége, mert a fűtött növény- és gombaházak általában kivett területeken épülnek, de amennyiben azok területére SAPS támogatást vettek igénybe a 2019. évi egységes kérelemben, úgy a kettős finanszírozás elkerülése érdekében annak területe levonódik a szántóföldi zöldségtermelés 2019. évi támogatható területi adataiból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?