Aggódhatnak a gyümölcstermesztők: ezek a kórokozók most óriási károkat okozhatnak

Aggódhatnak a gyümölcstermesztők: ezek a kórokozók most óriási károkat okozhatnak

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetet ismét a mérsékelten meleg, száraz időjárás jellemezte. Az időnként felbukkanó gomolyfelhőkből helyenként esett ugyan néhány milliméter eső, de a naponta visszatérő szeles idő annál többet elpárologtatott, tehát maradt az egész országra kiterjedő krónikus szárazság. Az aszály nem kedvez a kórokozók terjedésének, a rovarkártevők egy része viszont erőteljesen szaporodik. Ezektől kell megvédeni az általánosságban mérsékeltnek mondható termést, írta növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Almában az almafalisztharmat-fertőzés tünetei nem erősödtek, a korábban tapasztalt intenzív terjedés lelassult a mérsékelt meleg és a védekezések hatására. Kedvezőbb körülmények között azonban ismét felgyorsulhat a fertőzés üteme, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. Ugyanez vonatkoztatható a varasodásra is, a kezeletlen ültetvényekben erősödtek a levéltünetek, másutt mérsékelt a fertőzés terjedése. Némileg csökkent a levéltetű-fertőzés, most szórványos a hajtások fertőzöttsége. Az almamoly rajzása az időjárási tényezőktől függően ingadozik ugyan, de folyamatosan repül a feromoncsapdákba. Új jelenség, hogy rajzik az almafaszitkár és a kis almafarontó lepkéje, a korábban is fertőzött, idősebb ültetvényekben.

Szilvában továbbra is rajzik a szilvamoly, bár az üteme már csökkenő mértékű. Ugyancsak intenzív a keleti gyümölcsmoly és a barackmoly repülése, ez utóbbinak a napokban várható a rajzáscsúcsa. Általánosak a csonthéjas fák levéltetű fertőzése, különösen is kiemelendő az őszibarack és a cseresznye. A zsendülésnek indult korai érésű cseresznyében már figyelni kell az élelmiszer egészségügyi várakozási időre is a permetezésnél. A cseresznyelégy rajzása folyamatos ugyan, de mérsékelt az üteme. A széltől sérült és a terméketlen gyümölcsökön megjelent a moníliás gyümölcsrothadás, ami könnyen átterjedhet a többi gyümölcsre is.

A diófákon a tovább erősödő szemölcsös- és nemezes gubacsatka-fertőzés mellett a leveleken és hajtásokon megjelent a baktériumos rügy-, levél- és termésfoltosság is. Az egyéb rovarkártevők közül kiemelendő, hogy az amerikai fehér medvelepke rajzása a végéhez közeledik, nemsokára kelnek az első hernyók. Továbbá rajzik a gyapottok, a gamma, a vetési és a c-betűs bagolylepke is.

Szőlő ültetvényeinkben a lisztharmat levélfertőzés tünetei mellett megkezdődött az amerikai szőlőkabóca lárvakelése, továbbá hamarosan várható a tarka szőlőmoly hernyóinak kelése is. A szőlőperonoszpóra első tüneteinek megjelenése továbbra is várat magára, a kedvezőtlen csapadékviszonyok miatt.

Puszpáng tulajdonosok, figyelem! A selyemfényű puszpángmolyok többsége most még báb alakban van, néhány példánya viszont már kirepült. A napokban várható az erősebb rajzása a kártevőnek. Az elhúzódó rajzást érdemes feromon csapdával megfigyelni, a védekezés helyes időzítéséhez.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?