Soknak tűnhet, de még mindig nem esett elég eső: tombol a szárazság a földeken

Soknak tűnhet, de még mindig nem esett elég eső: tombol a szárazság a földeken

agrarszektor.hu
Az elmúlt napok esőiből, záporaiból, zivataraiból több-kevesebb mindenhova jutott az országban, ami az idei száraz tavaszon nagyon sokat jelentett mind az ültetett, mind a természetes növényzet számára. Mivel a felgyülemlett csapadékhiány igen tetemes, ezért ezek a záporok még csak enyhítették a szárazságot, az aszály megszűntéhez további csapadékra van szükség. A hét további részében is sokfelé lehet számítani kisebb-nagyobb záporokra, esőkre, a nyári meleg viszont még várat magára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hétvégén és a hét első napjaiban országszerte hullott valamennyi csapadék, ennek mennyisége azonban jelentős területi eltéréseket mutat - írja a met.hu. A középső országrészben a Duna vonalától keletre és nyugatra eső széles sávban esett a legkevesebb, 1-7 mm. Ettől a sávtól nyugatra és keletre egyaránt 10-20 mm közötti csapadékösszegek a jellemzőek, néhol lokálisan ennél több is esett. Így az 5 napos csapadékösszeg - hetek óta először - nagy területre kiterjedően meghaladta a sokéves átlagot. 

A talajok felszín közeli része a legtöbb helyen átnedvesedett, ahol több esett, ott átmenetileg sárossá is vált. A felső 20 cm-es réteg nedvességtartalma sokat javult az egy héttel ezelőttihez képest, de Budapest tágabb környezetében, és foltszerűen az Alföldön is még mindig 40% alatti. A felső fél méteres rétegben is javulás tapasztalható, de itt a középső országrészben továbbra is nagy területen kritikusan száraz, vagyis a növények számára hasznosítható víztartalom kevesebb, mint 40%-át tartalmazza a talaj. A fél méternél mélyebb rétegekben még az őszi-téli tartalékoknak köszönhetően valamelyest jobb a helyzet, de folyamatos a nedvesség-vesztés.

A hőmérséklet az ilyenkor megszokottnál 3-4 fokkal alacsonyabban alakult az elmúlt napokban. Az egész május hűvösebb az átlagosnál, és igaz ez a hónap utolsó hetére is. Bár múlt péntek óta már sehol sem fordultak elő hajnali fagyok, de a maximum értékek is csak 20 fok körül voltak jellemzőek a hét első felében.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Szántóföldi növényeink közül az őszi búza virágzik, az árpa a virágzás végének fenológiai fázisban jár, a repce pedig már mindenütt elvirágzott. A kapás növények közül a napraforgó sokat fejlődött egy hét alatt, általában 4-6, néhol már 6-8 leveles állapotú. A kukorica fejlődése elég vontatott a hűvös időben, 3-5 leveles állapot a jellemző. Az állományok állapotát döntően befolyásolja az elmúlt időszak csapadékmennyisége és a talajok vízgazdálkodó képessége. Ahol az elmúlt két hétben esett legalább 15-20 mm eső, ott sokat javult a helyzet. A nedvesebb idő, a magasabb páratartalom azonban a növényi kórokozók elszaporodását is segítette.

A folytatásban is marad a változékony, de hűvös idő. A hét második felében is többfelé várhatók záporok, zivatarok. A szombati nap ígérkezik szárazabbnak, ekkor csak elszórtan fordulhat elő csapadék, majd vasárnap északkelet felől éri el hazánkat egy csapadékzóna, melyből sokfelé eshet egyelőre bizonytalan mennyiségű eső, zápor. Összességében a jelenlegi számítások szerint a következő egy hétben az ország nagy részén 5-10 mm közötti csapadékmennyiség valószínű. Továbbra is elég szeles marad az idő, gyakran lesz élénk, a Dunántúlon és északkeleten erős a többnyire északias szél. A hőmérséklet május utolsó napjaiban is az ilyenkor megszokott értékek alatt várható. A hajnali minimumok 10 fok körül, vagy kevéssel ez alatt, a maximumok pedig 20 fok körül, a felhősebb, csapadékosabb tájakon kicsit hűvösebben alakulnak. Melegedésre a jövő hét közepétől van kilátás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?