Ellepték a kertet a levéltetvek? Így lehet a legolcsóbban megszabadulni tőlük!

Ellepték a kertet a levéltetvek? Így lehet a legolcsóbban megszabadulni tőlük!

A levéltetvek a szántóföldek, a gyümölcsösök és a kertek ádáz kártevői, amelyek - hathatós védekezés híján - képesek hihetetlen mértékben elszaporodni a növényeken, és óriási károkat okozni. Hétről hétre növényorvosok és növényvédelmi szakemberek foglalkoznak vele, hogyan és mit lehet tenni ellenük.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szívó kártevők közé tartozó levéltetvek minden tavasszal a zöld hajtások kifejlődése után szoktak megjelenni a növényeken. Az áttelelő alakok létrehozzák a szárnyas nemzedékeket, melyek feladata a faj egyedeinek szétterjesztése. A növényeken megtelepedve újabb, már szárnyatlan levéltetű nemzedékek sorát hozzák létre. Az új egyedek együtt, egy telepben élnek, a levelek hátoldalán maradva. Több, eltérő színű fajuk is létezik, ezek lehetnek sárga, fekete és zöld színűek is. Károkozásuk két részből áll: a növényi nedvvel táplálkozva szívogatják a leveleket, amelyek ennek következtében eltorzulnak, összesodródnak, sőt, gyakran el is színeződnek (alma, ribizke esetén megvörösödnek), valamint különböző veszélyes növényi vírusokat is terjesztenek, amivel szintén rengeteg fejfájást tudnak okozni a gazdáknak.

A levéltetvek elleni védekezésnél az egyik legfontosabb tényező az időzítés. Akkor a leghatékonyabb a védekezés, ha már a szárnyas nemzedék ellen sikerül fellépni, és megakadályozni a további nemzedékek létrejöttét és elterjedését. Aki ezzel elkésett, annak nincs más hátra, mint folyamatosan védeni a növényeit a rovarok újabb és újabb nemzedékeivel szemben. Erre számos szabad forgalmazású és engedélyezett szer létezik, ezek közül néhány (a káliszappan-, a napraforgó olaj- és a paraffinolaj- tartalmúak) az ökológiai termesztés során is alkalmazható, mások pedig garantáltan méhkímélő hatóanyagot tartalmaznak, mint például a Mospilan, Pirimor és a Teppekki. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy ezeknek a szereknél az alkalmazásra vonatkozó részletes előírás a mindig megtalálható az adott szer csomagolásán, és hogy az ott leírtaktól semmilyen körülmények között nem szabad eltérni.

Azonban annak se kell keresztet vetnie a levéltetvek által megszállt növényekre, aki nem szeretne vegyszereket használni a kertjében. Dr. Némethy Zsuzsanna, okleveles növényvédelmi szakmérnök az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy a védekezés mindig attól függ, hogy milyen környezetben, valamint milyen és mekkora növényeket szeretne az ember megszabadítani a kártevőktől, mert a szakember ezeknek az adatoknak az ismeretében tud megalapozott tanácsot adni az alkalmazandó szerek és módszerek tekintetében. A szakember szerint a legegyszerűbb biológiai védekezés az, ha az ember slaggal, erős vízsugárral lecsapatja a növényről a levéltetveket. Megfelelő hozzáférhetőség esetén ugyancsak működőképes és lehet az a megoldás is, ha a gazda metszőollóval levágja a levéltetvek által fertőzött részeket, és ezeket a növényektől elkülönítve összegyűjti, majd gondoskodik a megsemmisítésükről. Dísznövényeknél a mosószeres vizes permetezés is működhet, de csak addig, amíg a levelek egyenesek, és nem kezdtek el összesodródni.

Dr. Némethy Zsuzsanna azt is elmondta, hogy az interneten a különböző fórumokban számos tanácsot és módszert lehet találni, amelyek mindegyike "garantáltan hatásos" a levéltetvekkel szemben. Ezeket azonban érdemes bizonyos kétkedéssel fogadni, egészen addig, amíg egy megbízható szakember meg nem erősíti őket. Példaként hozta fel a dohányleves kezelést, amelyet a kiázott nikotin miatt egy időben valóban használtak növényvédelemre, de ez mind a növényre, mind az emberre veszélyes lehet, így Dr. Némethy Zsuzsanna semmiképp nem ajánlja ezt. A fokhagymás módszerre, amely szerint félbevágott fokhagymagerezdeket kell a földbe dugni a védeni kívánt növény körül, a szakember elmondta, hogy nem biztos benne, hogy a bizonyítottan baktériumölő hatású fokhagyma jó-e a levéltetvek távoltartására, mindenesetre ez az eljárás több növény esetén még drágább is lehet, mint egy rovarirtószer megvásárlása. A szakember hasonlóképpen nyilatkozott a földbe elásott banánhéjak levéltetű-riasztó hatását illetően.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14