Óriási lehetőség a magyar vetőmagos cégeknek: ezt most bárki megszerezheti

Óriási lehetőség a magyar vetőmagos cégeknek: ezt most bárki megszerezheti

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csaknem egy éve kínál lehetőséget a vetőmagszektorban működő cégek számára, hogy jogosítványt szerezzenek az átruházott jogkörben végezhető vetőmag-mintavételre. A Nébih szakemberei által felügyelt vizsgát immár 10 cég teljesítette sikeresen, és a lehetőség változatlanul nyitva áll az érdeklődők előtt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szántóföldi növényfajok vetőmagvainak előállításáról és forgalomba hozataláról szóló rendelet módosítása alapján 2019. május 31-én életbe lépett az átruházott jogkörben végezhető mintavétel, szántóföldi szemle, valamint a vetőmagvizsgálat lehetősége, olvasható a Nébih oldalán. A hatóság ezzel az eljárással igyekszik megkönnyíteni a magyarországi vetőmagszektor működését, hiszen az átruházott jogkörben történő mintavétel nagy előnye, hogy bármilyen, a cég számára alkalmas időpontban elvégezhető.

Az átruházott jogkör jelenleg három mintavételi tevékenységre kérhető:

  • automata mintavétel,
  • kézi mintavétel,
  • vagy mindkettő együttesen.

A jogosítvány megszerzésének előfeltétele a Nébih által felügyelt vizsga teljesítése. A cég telephelyén lebonyolított vizsga követelménye egy zsákos, valamint egy big bag-es kiszerelésű tétel megmintázása, a megfelelő eszközök bemutatásával és gyakorlatban történő használatával. Az automata mintavétel esetében további speciális kitétel, hogy az automata mintavevő eszközt is engedélyeztetni kell a Nébihhel a megfelelő fajcsoportra. Az érdeklődők az mgeivetomag@nebih.gov.hu email címen jelezhetik az átruházott jogkörben végzett tevékenység iránti igényüket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?