Vészjósló előrejelzés: egyelőre hiába várják a májusi esőt a magyar gazdák

Vészjósló előrejelzés: egyelőre hiába várják a májusi esőt a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Az elmúlt tíz nap esői, záporai, zivatarai sokfelé nem hozták meg a kívánt mennyiségű csapadékot az aszály sújtotta földekre. Ami esett, az is többszöri, kis mennyiségekből jött össze, a szél és napsütés hamar felszárította a felszínt, így csak igen kevés nedvesség hasznosulhatott. Sajnos a következő tíz napra szóló előrejelzések még ennyi csapadékkal sem kecsegtetnek, május közepéig az aszály fokozódására kell készülni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A múlt hét elején a megelőző időszakhoz képest csapadékosabbra fordult időjárásunk - írja a met.hu. A déli, délnyugati tájakon valamint az északkeleti határszélen 20-40 mm közötti mennyiség hullott, ami már számottevően enyhítette, illetve megszűntette az aszályt, bár a földeknek ennél is többre lenne szüksége. Ugyanakkor az északi országrészben többfelé, illetve Körösszakál térségében csak a csapadék esélye nőtt meg, de végül csak 1-2 mm, néhol ennyi sem esett. A kis területen belüli nagy eltéréseket a csapadékmennyiségben a gyakori záporos jelleg okozta. Az ország nagy részén az elmúlt tíz nap során is kevesebb esett, mint a sokéves átlag, az elmúlt 30 napot tekintve pedig mindenhol negatív a mérleg, jellemzően 10-35 mm hiányzik az átlaghoz képest is.  

A talajok felszín közeli, felső 20 cm-es rétegének vízellátottsága sokat javult a múlt hét eleje óta, de a legtöbb helyen még mindig száraz a talaj, a növények számára hasznosítható víztartalom kevesebb, mint 40%-át tartalmazza. Csak a már említett délnyugati valamint északkeleti tájakon jobb a helyzet. A felső 50 cm nedvességtartalma pedig a Kisalföldön illetve Budapest tágabb környezetében a kritikus 40%-ot sem éri el. Ebben a rétegben csak kevés helyen hoztak javulást az elmúlt időszak esői, záporai, jellemzően 20 cm alá már nem jutott a nedvességből. A fél méternél mélyebb rétegek vízellátottsága még jónak mondható, bár folyamatos nedvesség vesztés figyelhető meg itt is. 

Forrás: MTI/Sóki Tamás

Szántóföldi növényeink állapota most az elmúlt tíz nap csapadékmennyiségének függvényében alakul. A sokfelé már a kalászhányás fenológiai fázisában lévő őszi kalászosok valamint a virágzó repce fejlődésük ezen szakaszában igényelnék a legtöbb nedvességet. Ahol 10 mm-t sem érte el a csapadék mennyisége, és a talajok vízgazdálkodása is rosszabb, gyengén fejlettek az állományok. A napraforgó, a kukorica és a burgonya vetése a legtöbb helyen már befejeződött, a csírázáshoz illetve keléshez szintén nedvességre van szüksége a növényeknek, amit sokfelé nem vagy nem elegendő mennyiségben kaptak meg. A csapadékosabb, nedvesebb idő viszont a kórokozók elszaporodását segítette. A gyümölcsfák többsége már elvirágzott, több fajtánál már jelen van a termés kezdemény, a korai cseresznye már színeződik is. Virágozni kezd a bodza, és az akác is bimbós állapotban van. 

Jövő hétfőig egyre melegebb, jellemzően száraz időben lesz részünk, a napsütést többnyire fátyolfelhők zavarják majd. Gyenge esők, záporok csak kevés helyen fordulhatnak elő szombat estétől vasárnap délig. A szél péntektől átmenetileg mérséklődik, majd vasárnap többfelé megélénkül, hétfőn már meg is erősödik. A talajok minden rétegének további száradására kell számítani. A maximumhőmérséklet a pénteki 20-25 fokos értékekről vasárnapra már 25-30 fokra emelkednek. Hétfőn este egy igen erős hidegfront éri el északnyugat felől a Kárpát-medencét kedd délutánig erős, többfelé viharos széllel. A hőmérsékletben nagy különbségek alakulnak ki az ország északnyugati és délkeleti részei között, majd a front mögött keddre mindenütt 20 fok alá esik vissza a hőmérséklet. Számottevő csapadék azonban ezzel a fronttal sem érkezik, csak szórványosan várhatók záporok, heves zivatarok. Így az előttünk álló egy hétben az ország nagy részén sajnos egyáltalán nem valószínű csapadék, ami a már két hónapja tartó aszály fokozódásához vezet.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?