Rendőrségi engedéllyel léptetnék át a határon az erdélyi idénymunkásokat

Rendőrségi engedéllyel léptetnék át a határon az erdélyi idénymunkásokat

agrarszektor.hu
Különleges rendőrségi engedéllyel próbálják Magyarországra juttatni egyes hazai zöldség- és gyümölcstermelők azokat az erdélyi idénymunkásokat, akikre szükség lenne az idei betakarítási munkálatokhoz. A munkaerőhöz-jutási esélyeket rontja, hogy a szintén munkaerőhiányos Angliában és Németországban a korábbiaknál sokkal csábítóbb bérezést ajánlanak a mezőgazdasági vendégmunkásoknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A megyei rendőr-főkapitányságoktól igyekeznek különleges hatósági engedélyt kérni a magyar-román határtól távolabb eső zöldség- és gyümölcstermelő vállalkozások annak érdekében, hogy be tudják léptetni az országba az idei betakarításhoz szükséges erdélyi idénymunkásokat. Az engedélyek megszerzéséhez személyre szóló meghívóleveleket kell bemutatni, és garantálni kell azt is, hogy a vendégmunkások csak a szálláshelyek és a földek között mozoghatnak.

Ágazati becslések szerint a hazai zöldség- és gyümölcstermelők a betakarítási munkálatokhoz általában 25-30 ezer külföldi idénymunkást alkalmaznak, akik zömmel Erdélyből, kisebb részben Kárpátaljáról érkeznek. A koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések és határellenőrzések azonban az idei szezonban nehezítik a magyarországi belépést és munkavállalást. Született ugyan egy magyar-román kormánymegállapodás a határon ingázók helyzetének könnyítéséről, de ez csak a határsáv 30 kilométeres körzetében teszi lehetővé a rendszeres átjárást.

A kieső külföldi munkaerőt azért nehéz hirtelen pótolni, mert a zöldségek és a gyümölcsök betakarítása tapasztalatra van szükség. Ez a jellemző a nemrég befejeződött spárgaszedésre, és még inkább igaz a most kezdődő fóliás szamócaszüretre. Emellett a betakarítás kézimunkát és fáradságot igénylő munka, ezért sokan nem is szívesen vállalkozna erre.

A zöldség- és gyümölcstermelők munkaerőhöz-jutási esélyeit rontja, hogy a jelentős munkaerőhiánnyal küzdő Németország és Anglia olyan béreket ígér a külföldi mezőgazdasági idénymunkásoknak, hogy Erdélyben is sokan inkább oda köteleznék el magukat. Ezért a hazai vállalkozások kényszerűségből azzal is megpróbálkoznak, hogy betanítsák azokat az itthoni munkavállalókat, akik a járvány miatt más ágazatokban átmenetileg vagy végleg munkanélkülivé váltak.

Az Európai Unió a napokban a járvány miatt gyakorlati útmutatót adott ki annak érdekében, hogy könnyítse a kiemelt fontosságú munkát végzők mozgását a tagállamok között. Eszerint az Európai Bizottság támogatja a tagállamokat abban, hogy összehangolt szabályozással biztosíthassák a zökkenőmentes határátlépéseket olyan kritikusnak számító ágazatokban, mint amilyen a mezőgazdaság és az élelmiszeripar is.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?