Ez bámulatos: eddig soha nem látott módszerrel turbóznák fel a talajokat a kutatók

Ez bámulatos: eddig soha nem látott módszerrel turbóznák fel a talajokat a kutatók

A növények gyökérszőrei kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a talajerózió csökkentésében, írja egy brit tudósok által publikált friss tanulmány. A kutatók be tudták bizonyítani, hogy a gyökérszőrök kapcsolatban állnak a környező talajrészecskékkel, erősítik a köztük levő kohéziót, ezáltal pedig csökkentik a talaj erózióját.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A talajerózió az egész világon óriási probléma, amely komoly fenyegetést jelent a modern mezőgazdasági gyakorlatokra. Emellett számos termesztett növény, mint például a kávébab, a gyapot és az olajpálma is nagyban felerősíti a talaj erózióját, egészen addig a pontig, ahonnan a talaj már nem képes helyrehozni magát, írta meg a Farming UK. Ez azzal is jár, hogy a talaj sokkal szennyezettebbé válik, vagy leülepedik a folyókban, ami az áradások súlyosbodásához is vezethet, ugyanis ezek a területek gyakran kevésbé képesek megkötni a vizeket. A tudósok szerint nagyon fontos lenne sürgősen megoldást találni erre a problémára, különösen az egyre növekvő népesség és a klímaváltozás fényében.

A Bristoli Egyetem és az Exeteri Egyetem kutatói most rájöttek, hogy a növények mikroszkopikus gyökérszőrei nagy szerepet játszanak a talaj megkötésében és megerősítésében. Annak érdekében, hogy megértsék a talajerózió megakadályozásában játszott szerepüket, a tudósok már széles körben tanulmányozták a gyökerek tulajdonságait, mint például az átmérőjüket, a hosszukat vagy felszínüket, ugyanakkor a gyökérszőrök és a növények egyéb mikroméretű részeinek hasonló szerepe még nem ennyire jól dokumentált.

A kutatócsoport a vadon növő lúdfű(Arabidopsis thaliana) gyökérszőrökkel rendelkező és nem rendelkező fajtáinak vizsgálata során jött rá arra, hogy a gyökérszőrök komoly szerepet játszanak a talajerózió csökkentésében, és ha megfelelő sűrűségben ültetik az ilyen gyökérszerkezetű növényeket, képesek szinte veszteség nélkül megkötni a talajt, míg a másik, szőrökkel nem rendelkező gyökérzetű növény nem tudott javítani a helyzeten.

A tudósok több kísérletet is végeztek a gyökérszőrök talajmegkötő és -stabilizáló hatásának vizsgálata során. Claire Grierson professzor, a tanulmány egyik fő szerzője elmondta, hogy a felfedezésük mérföldkő lehet a talajerózió elleni küzdelemben.

Három lehetséges módon erősíthetik meg a gyökérszőrök a talajt. Vagy közvetlenül magukhoz kötik a részecskéket, vagy olyan anyagot választanak ki magukból, ami megerősíti a talajt, vagy olyan anyagokat bocsátanak ki, amelyet a talajbaktériumok fel tudnak használni a folyamat során

- mondta Claire Grierson.

A csapat most azon dolgozik, hogy kiderítse, melyik elmélet lehet helyes, és hogy megtalálják a talaj erősítéséért felelős molekulákat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?