Zseniális megoldás! Így védekeznek a fagy ellen Olaszországban

Zseniális megoldás! Így védekeznek a fagy ellen Olaszországban

agrarszektor.hu
Olaszországban is kemény fagyok voltak az elmúlt napokban, ami sok helyen nem kímélte az éppen virágba boruló fákat. A fagyok ellen több módszerrel is lehet védekezni, Ravenna környékén öntözéses módszerrel védik a szőlőt és a gyümölcsösöket a termelők, míg hazánkban, egy Balatonvilágos közelében lévő gyümölcsösben tüzekkel melegítették a kajszibarackfákat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csípős éjszakákon vagyunk túl, ami sok helyen nem kímélte az éppen virágba boruló fákat, gyümölcsfákat és más haszonnövényeket sem - írja az Időkép. Az elmúlt napokban érkezett fagyok rendesen megviselték a hazai gyümölcsösöket, több helyen komoly károkat okoztak például a kajszitermésben. A fagyok ellen azonban több módszerrel is lehet védekezni, ilyenek a füstölés, a paraffin gyertya használata, vagy a fagyvédelmi öntözés. Ahogy arról az Agrárszektor korábban már beszámolt, egy Balatonvilágos közelében lévő gyümölcsösben például tüzekkel melegítették a kajszibarackfákat. A lehűlés és a fagyok Európa más országait sem kerülték ki, így Olaszországot sem. Ravenna környékén öntözéses technológiával próbálták védeni a szőlőt és a gyümölcsösöket a termelők.

EZ IS ÉRDEKELHET

De mi a lényege az öntözéses fagyvédelemnek?

Az öntözéses módszer is a bevett fagyvédelmi technológiák közé tartozik, melynek lényege, hogy a víz megfagyásából származó látens hőfelszabadulással tartják elfogadható tartományban a növények hőmérsékletét. A zöld növényekben keringő folyadékban ugyanis oldott sók találhatóak, melyek hatására -1, -3 fokos fagynak is képesek ellenállni. Az öntözés során rájuk kerülő víz viszont 0 fokon már elkezd megfagyni, a jégképződés során felszabaduló hő pedig segít fagyáspont (vagyis -1, -3 fok) fölött tartani a növényekben keringő folyadék hőmérsékletét. A növényeket borító jégpáncél ráadásul jó szigetel a hidegebb környezettel szemben. Ezzel a módszerrel kb. -7 fokos hőmérsékletig lehet eredményesen védekezni. Kisugárzási fagy esetén, nagyon gyenge légmozgás mellett alkalmazható. Ezenfelül azonban szigorú eljárási szabályokat kell betartanunk ahhoz, hogy ne okozzunk kárt a növényeknek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a néhány napja Magyarországra érkezett hidegfront, és a vele járó télies, havas-fagyos időjárás rendesen megviselte a hazai gyümölcstermést, a gyümölcsfák ugyanis jelenleg a virágzás és kezdődő bimbózás időszakában vannak, ekkor pedig egy komolyabb hideg óriási károkat okozhat a termésben. Több termelőt is megkérdeztünk a károk mértékéről és megtudtuk, hogy többüknél is 80-90 százalékban károsodott az idei kajszitermés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?