Ma van az Erdők Nemzetközi Napja: mutatjuk, miért kiemelten fontos a fák védelme

Ma van az Erdők Nemzetközi Napja: mutatjuk, miért kiemelten fontos a fák védelme

agrarszektor.hu
Az ENSZ Közgyűlésének döntése alapján 2013-tól minden év március 21-e az Erdők Nemzetközi Napja. Ebben az évben a FAO, vagyis az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet által kijelölt központi témakör az erdők és a biodiverzitás.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Március 21-én van a tavaszi napéjegyenlőség, innentől kezdve fél éven keresztül hosszabbak a nappalok, mint az éjszakák. Nem véletlenül helyezte a természet újjászületésének erre a szimbolikus időpontjára az Erdők Nemzetközi Napját az ENSZ Közgyűlése. A világnapot a hazai erdőgazdaságok is megünneplik, kihasználva a lehetőséget, hogy a közvélemény figyelmét ráirányítsák természetes környezetünk megóvásának fontosságára.

Magyarország 22 állami erdőgazdasága, így a SEFAG Zrt. is azon dolgozik, hogy a rábízott természeti értékeket megőrizze, ökológiai állapotukat és produktivitásukat fenntartsa. Az erdők és a fák védelme kulcsfontosságú szerepet tölt be életünkben, hiszen az ehhez elengedhetetlen oxigént termelik, és a szén-dioxidot megkötik. A legnagyobb természeti erőforrásainknak számító erdőségek a napjainkban égető témává vált klímaváltozással is felveszik a harcot.

A nemzetközi világnapot koordináló Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) a témára reflektálva, már hét éve az Erdők Nemzetközi Napja köré épített felhívással szeretné ösztönözni az országokat, szervezeteket és egyéneket, hogy különböző aktivitásokat és megmozdulásokat szervezve segítsék földünk "tüdejét". Évről-évre olyan fajsúlyos témákkal foglalkozva, mint a klímaváltozás, a fenntarthatóság vagy az erdők és víz közötti kapcsolatrendszer.

Az idei központi téma az erdők és a biodiverzitás, aminek fontosságát sugallja a világnap mottója: "Túl értékes ahhoz, hogy elveszítsük!" Az erdők a biológiai sokféleség kincseskamrái, a szárazföldi élet több mint 80%-ának adnak otthont. Az erdei élővilág és az emberi faj szinergiája nélkülözhetetlen és a kölcsönös körforgáshoz elengedhetetlen. Az idei évben "az erdők és a biológiai sokféleség" néven nemzetközi fotópályázat is indult, ahol a beküldött anyagnak egy különleges és nem mindennapi állat- vagy növényfaj fotóját kellett prezentálnia.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?