Elárulta a szakember: így befolyásolja majd a gabonaárakat a koronavírus

Elárulta a szakember: így befolyásolja majd a gabonaárakat a koronavírus

agrarszektor.hu
Egyelőre nem lehet megjósolni, hogy pontosan hogyan befolyásolja majd a gabonaárakat a koronavírus, az azonban már most biztos, hogy idén nagy amplitúdójú ármozgásokra lehet számítani lefelé és felfelé egyaránt. Ugyanakkor, mivel Olaszország jelentős vevője a magyar gabonának, a határok lezárása okozhat problémákat az exportőrök számára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Pánikhelyzetekre az elmúlt években is volt már példa a gabonapiacon, de azt, hogy pontosan hogyan fognak mozogni az árak, egyelőre nem lehet megjósolni - közölte a Világgazdaság érdeklődésére Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Hozzátette, az mindenesetre valószínűsíthető, hogy az idén nagy amplitúdójú ármozgások lehetnek lefelé és fölfelé is. A koronavírus európai terjedését követő intézkedések befolyásolják a kereskedelmet, ugyanakkor most a kiszállítások időszakában vagyunk, de új üzletkötések ilyenkor nem történnek - hangsúlyozta a szakember. 

Mivel Olaszország jelentős vevője a magyar gabonának, a határok lezárása érzékenyen érintheti az exportőröket. Az olasz járművekkel szállított termények ugyanakkor még bejuthattak az országba. A nemzetközi piacon a múlt héten lejtmenetbe fordultak a gabonaárak, a határidők zömére árcsökkenést jelzett a chicagói és a párizsi árutőzsde is: általában 1,5-2 százalékkal alacsonyabb árszinten születtek kötések a búzára és a kukoricára is, miközben a szójabab ára féléves mélypontra került.

Ahogyan a koronavírus várható gabonapiaci hatásairól, úgy az őszi vetések állapotáról és a növényvédelmi helyzetről is korai még véglegeset mondani - mondta a GOSZ-elnök. Annyi bizonyos, hogy az ősz időjárási szempontból nagyon jó volt, a növények jó állapotban kezdték a téli időszakot, amely viszont nem ideális, meleg, hótakaró nélküli volt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogy azt az agrárszektor.hu megírta, a növényi olajok piacát is érinti a koronavírus okozta keresletcsökkenés, így nem csak az olajárakra, illetve az energiahordozókra van hatással a járvány. Különösen a repce értékesíthetősége került veszélybe, hiszen zuhan a repce és minden más olajosmag ára is a tőzsdéken.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?