Elkezdődött az öntözésfejlesztés az országban: milliárdos beruházás indul keleten

Elkezdődött az öntözésfejlesztés az országban: milliárdos beruházás indul keleten

MTI
Európai uniós és hazai forrásból kezdődik vízgazdálkodási fejlesztés a Hajdúhátságon, hangzott el a program nyitó rendezvényén szerdán Debrecenben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kincses Dániel, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) műszaki igazgatóhelyettese elmondta, a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer (HTVR) fejlesztésére az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a TIVIZIG konzorciuma több mint 2,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A Környezet és energiahatékonysági operatív program (Kehop) keretében megvalósuló beruházás eredményeként a Keleti-főcsatorna vizének átvezetésével és visszatartásával javulni fog a térség vízellátása.

A fejlesztésnek köszönhetően a fenntartható vízgazdálkodás mellett lehetővé válik a Debrecentől nyugatra eső kiváló minőségű mezőgazdasági termőföldek öntözése is

- mondta Kincses Dániel.

A beruházás során 6200 méter hosszúságú, egy méter átmérőjű gerincvezetéket fektetnek le, beépítenek egy új szivattyút, kettőt pedig felújítanak, és a csővezeték 11 pontján lesz lehetőség a vízkivételre, ismertette a műszaki igazgatóhelyettes a projekt részleteit. A munkálatokat 2021 végéig kell befejezni.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat elnöke hangsúlyozta, a klímaváltozással már nem elég megyei szinten foglalkozni, ezért a kormány a következő tíz évben 170 milliárd forintot fordít öntözésfejlesztésre. Pajna Zoltán hozzátette a 2021-2027 közötti európai uniós pénzügyi ciklus tervezési időszakában olyan, szakmailag megalapozott projekteket kell kidolgozni, amelyek a jóléti és a mezőgazdasági célú vízgazdálkodás fejlesztését is szolgálják majd.

Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hajdú-bihari szervezetének elnöke kiemelte, az öntözés elengedhetetlen ahhoz, hogy az agrárium a jelenleginél magasabb hozzáadott értéket tudjon előállítani. Magyarországon jelenleg a művelhető terület 2%-án, mintegy 80-90 ezer hektáron van lehetőség öntözésre. A következő tíz évben előbb 300 ezer, majd további 100 ezer hektár öntözhetőségét kell fejlesztésekkel megoldani, hangsúlyozta Szólláth Tibor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?