Sokkoló adatokat közöltek a kutatók az idei télről

Sokkoló adatokat közöltek a kutatók az idei télről

agrarszektor.hu
Európai klímakutatók szerint a világon az idei tél volt az eddigi legmelegebb a feljegyzések kezdete óta. 2010 decembere és 2019 februárja között ugyanis az átlaghőmérséklet 3,4 Celsius-fokkal haladta meg az 1981 és 2010 közötti téli átlaghőmérsékleteket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idei tél volt az eddigi legmelegebb a feljegyzések kezdete óta európai klímakutatók szerint, a különbség több mint 3 Celsius-fokos - írja az Infostart a Copernicus Climate Change Service (C3S) program (ez az Európai Uniónak a Földet és a klímaváltozást megfigyelő legfontosabb kutatóprogramja) közleményére hivatkozva. A kontinensen mért hőmérsékletek átlagosan 1,4 Celsius-fokkal voltak magasabbak az eddigi legmelegebb, 2015-16-os télnél. Észak-és Kelet-Európában volt különösen meleg, ugyanezt a trendet mutatták ki a kutatók Szibériában és Közép-Ázsiában is.

Carlo Buentempo, a program igazgatója szerint ez nem csupán a globális felmelegedésnek tulajdonítható. Mint mondta, a szezonális hőmérsékletek - a trópusi térségeken kívül - jelentősen váltakoznak évről-évre. 

Miközben az idei tél valóban igen szélsőséges volt, valószínű, hogy a globális felmelegedés folyamata változtatja még szélsőségesebbé az ilyen típusú jelenségeket

- írta közleményében. 

A meteorológusok és a csillagászok eltérően határozzák meg az évszakokat. A meteorológiai tél február utolsó napján ér véget, a kalendáriumi tél március 20-án, a nap-éj egyenlőség napján. Az EU Copernicus programja havonta teszi közzé jelentését a globális hőmérsékletek, a tengeri jég kiterjedése és a csapadékmennysiég globális változásairól a műholdak, hajók, repülőgépek, időjárási állomások által világszerte gyűjtött adatok elemzése alapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06