Aggasztó a helyzet: az enyhe tél durván megszívathatja a magyar gazdákat

Aggasztó a helyzet: az enyhe tél durván megszívathatja a magyar gazdákat

agrarszektor.hu
Több csonthéjas termésű gyümölcsfa, mint a mandula, az őszibarack és a kajszibarack is rügyezésnek indult az enyhe tél miatt Magyarországon. Ez aggalomra ad okot, hiszen ha a mostani enyhe időjárásba belerondít egy váratlanul érkező nagyobb fagy, az komoly terméskiesést okozhat. Az évről évre egyre melegebb telek ugyanakkor egy másik problémát is felvetnek: egyre több a kórokozó és a kártevő, a szokatlan időjárás ugyanis már nem ritkítja meg őket kellően a téli hónapokban. Ennek pedig az a következménye, hogy a gazdáknak egyre többet kell majd a növényvédelemre költeniük.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt években jellemző tendencia, hogy egyre melegebbek a telek, ez a felmelegeéds pedig a gyümölcsfák számára nem túl szerencsés - mondta az InfoRádiónak Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke. Bár már a december és a január is melegebb volt a szokásosnál, ez talán még nem okozott semmilyen problémát, mert abban az időszakban mélynyugalmi állapotban vannak a fák, melyből nagyon nehéz kimozdítani őket. Elmondása szerint nagyjából február közepén kezdődik a kényszernyugalmi időszak, ami alatt az időjárástól függően indul el a nedvkeringés a fákban, a mostani melegebb időjárás pedig valóban elindította a természetet.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Már most lehet látni olyan csonthéjasokat - a mandula mellett már az őszibaracknál és a kajsziféléknél is -, amelyeknél megduzzadt rügyek vannak, és egy későbbi nagyobb hideg, illetve fagy kellemetlen, akár terméskiesést okozó állapotba hozza ezeket - tette hozzá Mártonffy. Kiemelte, hogy emellett van egy egyértelműen rossz jelenség is: a kórokozók és kártevők áttelelése, mert a melegebb idő kevésbé ritkítja meg ezeket, sőt a délről betelepülő fajok is itt maradhatnak, ennek pedig a növényvédelem miatt jelentős költségnövelő hatása van. A védekezést ráadásul nagyon megnehezíti, hogy az Európai Unió egyre több növényvédő szert von ki a forgalomból, ezért egyre nagyobb igény mutatkozik a gazdák részéről, hogy minél több Nyugat-Európában engedélyezett szert használhassanak.

Jelenleg még nem lehet terméskiesésről beszélni, de egy váratlanul érkező nagyobb hideg okozhat ilyet akár rügykárosodáson keresztül, vagy a későbbiekben a virágzás idején - hangsúlyozta Mártonffy Béla. Magyarországon elő szokott fordulni a virágzási fagy, ami mind a csonthéjas, mind az almatermésű kultúrákban komolyabb terméskieséshez vezet. Az elmúlt években 30 százaléktól 70-80, de volt olyan terület, ahol 100 százalékos fagykár is előfordult - emelte ki a szakember.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?