Súlyos károkat okozhat a korán jött tavasz: mi lesz így a magyar gyümölcsösökkel?

Súlyos károkat okozhat a korán jött tavasz: mi lesz így a magyar gyümölcsösökkel?

agrarszektor.hu
Semmit nem tehetnek a magyar gazdák a hirtelen jött erős lehűlés, illetve váratlan fagyok ellen, így komoly károkat okozhat, ha a mostani enyhe időjárás után, március végén, április elején beüt a kemény hideg. A februári viharos szél ugyan nem tett kárt a hazai gyümölcsültetvényekben, de a szokatlanul enyhe időjárás, és a korai tavasz hatására a megszokottnál előbb virágba borulhatnak a fák, ez pedig okozhat még fejfájást a termelőknek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idén is elkerülték a keményebb fagyok az országot, hiszen februárban már ­jellemzően tavaszias időjárás uralkodott, a korán jött enyhülés azonban még visszaüthet. Habár a február eleji orkánerejű szél még nem tett kárt a gyümölcsültetvényekben, az átlagosnál magasabb hőmérséklet később gondot okozhat a termelőknek - mondta Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruit­Veb) alelnöke a Magyar Nemzetnek.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Akármilyen hőmérsékleti viszonyok uralkodnak, a gyümölcsfák nem tudnak kilépni abból a mélynyugalmi állapotból, amelybe lombjuk elhullatását követően kerültek. Ugyanakkor, ha ­január második felében vagy februárban érkezik az enyhe idő, az már hatással van a fák nyugalmi helyzetére, ugyanakkor ha január második feléig enyhe a tél, az nem jelent különösebb problémát. Legkorábban a kajszi, majd a többi csonthéjas gyümölcs reagál a felmelegedésre, legkésőbb pedig az almafajtáknál indul be a rügyképződés. Apáti Ferenc szerint a hazai gyümölcsösök többsége - élen a kajszival - már kilépett a mélynyugalmi állapotból, a Dunántúlon például erős rügyduzzadásról számoltak be a termelők. Mindez önmagában még nem jelentene problémát, ugyanakkor félő, hogy a februári felmelegedést március­ban vagy áprilisban zord idő követi.

A rügyfakadás után egyre érzékenyebbek a fák a hidegre. A korán jött tavasz ezért egyértelműen megnövelte a fagykár kockázatát. Minél tovább tart ez az enyhe idő és minél nagyobb lehűlés jön, annál nagyobb lesz a kiesés is

- fogalmazott a Fruit­Veb alelnöke. Hozzátette, a gazdálkodók igyekeznek felkészülni az esetleges éjszakai fagyokra, van ugyanis jó néhány fagyvédelmi technológia, amely részben a légkeverésen, részben a fűtésen alapul, ám tökéletes nem létezik. Ami olcsó, annak gyenge a hatásfoka, ami hatásos, az viszont nagyon drága. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy legyen szó bármilyen professzionális megoldásról, a hirtelen jött erős lehűlés hatásait egyetlen technológia sem képes kivédeni.

Forrás: MTI/Varga György

Bár azzal kapcsolatban egyelőre nem érdemes jóslatokba bocsátkozni, hogy a megszokottnál előbb indult rügyfakadás a betakarítást is előrébb ­hozza-e, azt azonban már most látják a szakemberek, hogy ebben az évben az átlagosnál korábban virágba borulnak majd a hazai gyümölcsültetvények. Ahogy Apáti Ferenc elmondta, nem tudni, hogy a virágzástól a gyümölcs éréséig milyen időjárás várható, hiszen hiába kerül sor a virágzásra az átlagosnál két héttel korábban, ha ezt követően egy hűvösebb időszak köszönt be, ami lelassítja a gyümölcsök fejlődését. A tapasztalat ugyanakkor az, hogy ha az enyhe tavaszt átlagos időjárás követi, a szüret is korábban kezdődik meg - emelte ki. A korai szüret egyébként nem mindig jelent jót. Vannak olyan gyümölcsök, amelyek, ha korábban kerülnek a piac­ra, jó eséllyel összetalálkoznak az importkínálattal, ami nagy mennyiség esetén komoly áreséshez vezethet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?