Feketeöves termelők, figyelem: ez a sávpermetezés titka!

Feketeöves termelők, figyelem: ez a sávpermetezés titka!

agrarszektor.hu
Borsiczky István, a Tomelilla Kft. vezetője a PREGA konferencián egy igazán őszinte - és ebben a műfajban szokatlanul szórakoztató - előadást tartott a sávpermetezés buktatóiról. Ahhoz képest, hogy az elkövethető hibákkal kezdte - tapasztalatból beszélt - , kiderült, hogy néhány alapszabály betartásával mégiscsak kivitelezhető ez a vegyszertakarékos növényápolási módszer.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A sávpermetezés azért vonzó opció, mert az állomány felületkezelésével szemben 50-70 százalékos vegyszermegtakarítást lehet elérni vele. Ki ne szeretné ezt? Ráadásul a fúvókák mélyen járnak, nagyon pontosan oda juttatják a hatóanyagot, ahová kell, vagyis hatékonyságban is jobbnak bizonyulhat a módszer.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény  gyakorlati szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Az elmélettel szemben a gyakorlatban az derült ki, hogy több ponton is elbukhat a termelő. Hiába ültetjük a kormányhoz a legjobb traktorosunkat, a munkasebesség a fordulókban és az egyenesekben egészen más lesz, ezzel együtt a kipermetezett lémennyiség is. Ma már gépi oldalról a sorvezett kultivátorral kombinált sávpermetezés az elvárt minimumszint, ahol elektronikus nyomásszabályozás gondoskodik a sebességfüggetlen kijuttatásról. Enélkül lehetetlen jó minőségű gyomszabályozást végezni. A gépkezelőnek ekkor is lelkiismeretes, képzett munkaerőnek kell lennie.

Műszaki elvárások (Fotó: szerző)

Fontos, hogy a szakirányítás is a helyzet magaslatán legyen, és a dózistól kezdve a kijuttatás időpontján át a kivitelezés minőségéig határozott elképzelése legyen, amit keresztül is visz. Ami az időpontot illeti, kukorica esetében a 4-6 leveles állapot kritikus a gyomokkal való versengésben - hívta fel a figyelmet Borsiczky István. Aki ezt elmulasztja, az már biztosan termésveszteséggel számolhat. Véleménye szerint minden kultúrában helye van a kelés előtti alapkezelésnek is, ami - normál időjárás mellett - olcsó és hatékony gyomirtásra ad alkalmat.

A sorpermetezés legnagyobb ellensége a pontatlan vetés - emelte ki az ügyvezető. Rossz magágyba, túl sekélyen vagy egyenetlenül vetve hiányos lesz a sor vagy nagyon vontatottan kel az állomány. Borsiczky István elrettentésül egy olyan szójatábla fotóját mutatta be, amelyik 60 napon (!) át kelt. Ebben a gyomok egy része már túlfejlett volt a védekezéshez, míg a tábla más részein még mindig csak csírázott a kultúrnövény.

Ennyire heterogén állományban nincs igazán jó technológia a gyomirtásra, még felületkezeléssel sem"

- hívta fel a figyelmet a szakember.

Borsiczky István: könnyű elrontani (Fotó: szerző)

A sávpermetezés csak akkor működik jól, ha a vetés minősége is kifogástalan volt. "Kukoricában akkor nevezem egyenletesnek a kelést, ha 48 órán belül a magok 90 százaléka csírázik. Ehhez pontos mélységtartásra van szükség a vetéskor. Az ideálisnál fél centivel sekélyebben vetve fél tonnával kevesebb lehet a termés" - mutatott rá Borsiczky egy kísérlet eredményére. Összegezve: valóban hatékony és takarékos megoldás a sávpermetezés, de ehhez úgy kell vetni, hogy a szórófej homogén állományt találjon a soron. Csak olyan termelőknek ajánlott, akik valóban profik, azaz "feketeövesek".

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03