Így erősítik vad fajtákkal a paradicsom immunrendszerét

Így erősítik vad fajtákkal a paradicsom immunrendszerét

agrarszektor.hu
Természetes módon ellenálló paradicsomhibrideket hoztak létre Amerikában az alternária, a fitoftóra és szeptória levélbetegségekkel szemben. A titok a vad fajok ellenálló képességének kiaknázása. És ez még nem minden. A bakteriális és a vírusos megbetegedésekre is ugyanitt van a válasz. Sőt, ma már azon dolgoznak, hogy minden létező nyavalya ellen belülről legyen védett a paradicsom. Mindehhez nincs szükség génmódosításra sem, csak a genom alapos ismeretére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Martha Mutschler-Chu, a Cornell Egyetem Integrált Növénytudományi Iskolájának növénynemesítési és genetikai részlegének professzora fejlesztette ki ezeket a paradicsomvonalakat. Eljárása nem igényel beavatkozást a növény genomjába, viszont megköveteli annak ismeretét. A kutatónő 2005 óta dolgozik azon, hogy a vadon élő paradicsomban előforduló természetes gomba- és baktériumrezisztenciát egymás után áthelyezte a kultúrvonalakba, melyeket azóta New York állam és az északkeleti régiók adottságaira adaptáltak - írja a farmprogress.com.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A paradicsomtermelők rettegett ellensége a fitoftóra, vagyis a paradicsomvész. A fertőzés először a leveleken jelentkezik, vizenyős, szürkés foltok formájában, majd kiterjed a levelekre is. A foltok végül barnára színeződnek, a levél elszárad. A száron is elterjed a betegség, majd a bogyókra is kiterjed a fertőzés. A fertőzés jellemzően gyors tempóban zajlik le. Különösen a biogazdaságokat veszélyezteti, hiszen ezek nem alkalmazhatják a konvencionális gombaölőket.

Az ellenálló fajták a nagyüzemi gazdaságokban is lehetőséget adnak a vegyszerterhelés jelentős csökkentésére. És ami legalább ennyire fontos: ha nem permetezünk, akkor nem fokozzuk szekeciós nyomást a gombákra a kijuttatott vegyi anyagokkal szemben, így fékezhető a rezisztencia kialakulása az okszerűen alkalmazott készítményekre.


Más a helyzet a bakteriális betegségekkel. A paradicsom klavibakteres betegségének kórokozója például akár 5 évig is fertőzőképes marad a talajban, és innen, a gyökereken keresztül jut be az edénynyalábokba. Ellene kizárólag egészséges, csávázott vetőmaggal és ellenálló fajtákkal lehet védekezni, minden más kezelés hatástalan. Vagyis egyetlen megoldás az ellenálló képesség bevitele nemesítéssel.

A harmadik nehezen kezelhető károsítócsoportot a vírusok képezik. Mint tudjuk, ezek ellen nem léteznek "gyógyszerek", egyedül a növény "immunrendszerében" bízhatunk. A gyakorlatban a vírusokat terjesztő szívókártevők (pl. levéltetvek) irtására koncentrálunk, de létezik más megoldás is. A paradicsomnövénynek nemcsak számunkra van erős "szaga".

Sok vadon élő paradicsomfaj kifejezetten erős anyagcseretermék-kiválasztással védekezik a rovarkártevőkkel szemben. Olyannynira, hogy szükségtelenné válik a rovarölők alkalmazása"

- mondja Mutschler-Chu, aki arra számít, hogy a rovar- és a betegségellenállóságot két éven belül kombinálni tudja a kísérleti paradicsomaiban. Úgy gondolja, ezek a növények jó alapot adhatnak majd a további nemesítéshez, ami már az ízfokozásra koncentrálhat. "Az új génszelekciós eljárásoknak köszönhetően a nemesítendő anyag gyorsan kiválasztható, és a kívánt genetikai előrehaladás két generáció alatt megvalósítható. Korábban ez a munka legealább hat generációt igényelt volna" - teszi hozzá a kutatónő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?