Kész, vége? Eltűnhet a magyar mák a boltokból?

Kész, vége? Eltűnhet a magyar mák a boltokból?

Agrárszektor
Sokak számára ismert, hogy Nyugat-Európa, de a világ többi része is alig ismeri a mákot, ha hallott róla, akkor is leginkább a morfin jut eszébe róla. Ezért kellett az EU-ba lépésünkkor minden követ megmozgatnunk azért, hogy az étkezési mák termelését ne korlátozzák elviselhetetlenül szigorú előírásokkal. Az utóbbi években csökkent a hazai máktermő terület, hiszen megszűnt a máktok hazai feldolgozása, a szem értéke pedig a cseh kínálattól függően hektikusan változik. Vajon azt jelenti ez, hogy veszélyben a hazai étkezési mák? Utánajártunk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Termelési és piaci oldalról is akad néhány jelentős kihívás a mák esetében. Vegyük ezeket sorra. Korábban a mák gyomirtása okozta az egyik legnagyobb gondot, lévén gyenge kezdeti fejlődésű, viaszos levelű és tág sorközzel vetett növény volt kevés olyan vegyszerrel, amit biztonságosan lehet alkalmazni ebben a növényi kultúrában. Pájtli József szerint a gyomkérdés - mióta alkalmazható a kultúrában egy tembotrion hatóanyagú szer - megoldottnak tekinthető, de ehhez természetesen az kell, hogy már az előveteményt is annak tudatában kezeljük, hogy hamarosan mák kerül az adott táblába.

A Tolna megyében 600 hektáron gazdálkodó - szakmai körökben jól ismert - termelő szerint az ideális vetésforgó búzával kezdődik. Ezt a repce követi - ebből az egyre nagyobb problémává való pipacsot lehet jól kiirtani -, majd ismét búza jön, amiben az évelő kétszikűekre fordíthatunk gondot. Ezt követheti a mák, melynek földjében ekkor már a legproblémásabb konkurensek magkészlete erősen megritkul, a maradékot pedig elvégzi a gyomirtó. Nyilván ennek kijuttatási időpontját is gondosan kell megválasztani, lévén levélherbicid, ezért a gyomok fejlettsége és a munkához szükséges időjárás szerencsés konstellációja is fontos a jó eredményhez. Nem untatnám az olvasót azzal, hogy a mák sorköztávolságának is mekkora szerepe van a gyomosodásban, ugorjunk inkább rögön a következő a bökkenőre, az időjárásra.


Megváltozott a klíma

A szakember szerint a tavaszi mák előbb-utóbb eltűnik Magyarországról, és ennek csak egyik oka, hogy az ipari mák hazai feldolgozása megszűnt, a másik a klíma előnytelen változása. Hiába vannak kiváló máktalajaink Bács-Kiskunban és Békésben, ha ma már a profitábilis termesztéshez öntözésre is szükség lenne. Ugyan ki rakja lineár alá ezt a kultúrát? Óriási jelentősége lett a virágzás és érés idejének is. A tavaszi mák nagy eséllyel egy aszályos időjárásban kénytelen virágot bontani, jellemzően túl korán és kényszerérik, ami alaposan lerontja a potenciális hozamot.

"Igaz, tavaly az őszi mákkal meg pont egy csapadékhullámba futottunk bele a virágzás idején. A tokok szépen kifejlődtek, de csak negyedig töltődtek fel mákszemekkel…." - fűzi hozzá a termelő, aki a termelés minden mozzanatában a lehető legintenzívebb kiszolgálásra törekszik minden kultúrában. Véleménye szerint ma a legnagyobb gondot a rovarkártevők jelentik - és nemcsak a mákban. A neonikotinoidok kiszorítását a termelésből óriási hibának tartja Pájtli József.

Ő az őszi vetésű, étkezési célú Zeno Plus mákfajtával foglalkozik 50-70 hektáron. A klimatikus okokon kívül az őszi mák mellett szól a hosszabb tenyészidő, és emiatt a tavaszi fajtáknál 50 százalékkal nagyobb hozam is, ami így hektáronként 1,2 tonnára tehető. Szükséges persze egy stabil felvásárló is, aki érdeklődik az étkezési mák iránt. A Tolna megyei gazdálkodó esetében ez a Pacsai Malom Bt., ahol szívesen vállalják a szemek nagyüzemi tisztítását, csomagolását. Exportra és importra is gyártanak, sőt, termeltetnek is mákot.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Ki veszi meg?

Az étkezési mák hátránya, hogy termelése több adminisztrációs teherrel jár, mint az ipari máké, mivel az utóbbi esetében - hiába szigorúbb az ellenőrzés a magas alkaloida-tartalom miatt - jellemzően egy integrátor át tudja vállalni ezeket a terheket a termelőtől. Ipari mákból is vannak már őszi fajták, a kereslete pedig a gyógyszeripari igények miatt stabil - még akkor is, ha a magyarországi feldolgozása megszűnt.

Az ipari mák termőterülete még ma is többszöröse az étkezésinek Magyarországon, hiszen a tokon kívül a tokban rejlő szemek éppúgy értékesíthetőek, mint az étkezési fajtáké.

Éppen ezért Sotkó Gyula és Szalka János (korábbi Alkaloida Zrt.-alkalmazottak) a Sotiva Seed Kft. révén továbbra is integrálják a régi termelőpartnereket, foglalkozzanak azok őszi vagy tavaszi, ipari vagy étkezési mákkal. Morfin ugyan már nem lesz a termésből, de a tisztított mákszem és a gubó jól értékesíthető. A nyereségesen működő Sotiva Seed Kft. árbevétele 2018-ban már 1,3 milliárd forint volt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mákszem felvásárlási ára 300 és 500 forint között szór kilónként, és nagyjából ugyanennyit fizet az integrátor a gubó kilójáért is. Utóbbinak fix ára van, míg a mákszem átvételi ára a cseh termés nagyságától függ. 2018-ban a szárazság olyan mértékben károsította az északi máktermő területeket, hogy a mag ára soha nem látott magasságokba kúszott: nyár végére elérte a 800 forintot kilónként - mondta tavaly Szalka János az agrárszektor.hu-nak.

A hazai termőterület úgy ingadozik, ahogy a mák ára, 4 és 10 ezer hektár is lehet. A magyar átlagtermés a tavaszi, jellemzően ipari fajtákból 0,8 t/ha, míg az őszi, jellemzően étkezési fajták 1,2  tonnát teremnek. A növény termelési költsége Szalka János szerint a napraforgóéhoz mérhető. Pájtli József ennél magasabb költségszinten termel, de nála a 1,2 tonna a minimumelvárás. Az utóbbi 5 évben mégis elégedetlen a kultúra jövedelmezőségével.

Sokat emelkedett a munkaerő költsége, és egyre fájóbb a szakmában tapasztalható tudáshiány is. Az egyre precízebb gépek és a növekvő adatmennyiség mellett nincs, aki megfelelően értelmezni tudná az információt, és nincs, aki a kijuttatásokat aztán szakszerűen elvégezze. Fájó az is, hogy kisparcellákon kínlódunk, miközben a csehek 400 hektárokon művelik egybefüggően a mákot"

 - jegyzi meg.

Mielőtt végképp temetni kezdenénk ezt a kultúrát: étkezési célú mákból még mindig bőségesen biztosított a hazai ellátás. A KSH adatai szerint a csapnivaló 2018-as termésből - ami össz-vissz 2317 tonna volt -, is félre tudtunk tenni 455 tonnát. valamint 200 tonna exportra is jutott. Ennek bizonyára köze van a mákfogyasztás csökkenéséhez is, erről azonban a KSH nem vezet elkülönített statisztikát, a mákot a dióval, mandulával és mogyoróval együttesen kezeli.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06