Zseniális: ezzel a módszerrel termesztenek zöldséget a profi holland gazdák

Zseniális: ezzel a módszerrel termesztenek zöldséget a profi holland gazdák

agrarszektor.hu
A hollandiai Campus Almkerk egy olyan különleges hely, ahol pixeles, vagy pontgazdálkodást folytatnak. Minden egyes "tábla" pontosan 100 négyzetcentiméteres, a különféle növények egymás mellett nőnek, az pedig a fogyasztó döntésén múlik, milyen zöldségek kerüljenek ki a földből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A modern mezőgazdaságra jellemző monokultúrás növénytermesztés gyengíti a biodiverzitást és védtelenebbé teszi a növényeket a betegségekkel szemben, ráadásul a termesztőknek emiatt gyakran többféle növényvédőszert kell használniuk, ha rendes hozamokat akarnak a földjeiken. Kell lennie egy jobb eljárásnak, gondolta Simone és Arend Koekkoek, még 2016-ban. Vettek egy tízhektáros gazdaságot a hollandiai Almkerkben, és megalapították a Campus Almkerket, ahol különféle cégek kísérletezhetnek a fenntartható növénytermesztési módszerekkel, írta meg a Future Farming.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A gazdaság egy részén pontgazdálkodás folyik. A talajt 10x10 centiméteres "minitáblákra" osztották fel, és minden ilyen táblába csak egy növényt ültetnek, vagy - nagyobb méretű növény esetén - egy növény több táblát is elfoglalhat. A különféle növények egymás mellett növekednek. A pontgazdálkodás csak a robottechnológiának köszönhetően működhet, mondta Simone Koekkoek. Egy robot végzi az ültetést, tűpontos precizitással. Az ültetés során a robot egy tartályba felszívja a magokat, majd a tábla egy meghatározott pontján a földbe juttatja azokat. Azt, hogy hol mi fog nőni, egy GPS-alapú rendszer dönti el, így hatékonyan és biztosan keverednek a növények.

A rendszer számos előnnyel bír, állította Simone Koekkoek. "Mivel többféle növényt termesztünk itt, jóval több rovar látható, és érezhetően javul a biodiverzitás. Nem használunk se növényvédőszereket, se műtrágyát. A talaj és a növények maguktól maradnak egészségesek." Jelenleg 50 magánszemélynek termelnek, egy étteremnek és egy utrechti kórháznak. Ezek a miniföld-bérlők mondják meg, hogy milyen növényeket szeretnének itt látni, a Campus Almkerk pedig teljesíti a kívánságukat. A vállalkozás folyamatosan fényképezi a növényeket, és tölti fel a képeket az internetre, így a vevők naprakész információkkal rendelkeznek arról, hogy hogyan áll a veteményesük.

Simone Koekkoek szerint ez a pontgazdálkodás az élelmiszertermelés egy újszerű megoldása. Szerinte a második világháború után Európánan az vált az egyik legfontosabb feladattá, hogy minél több élelmet termeljenek, hogy ne éhezzenek az emberek. Manapság a fogyasztói elvárások megváltoztak, egyre fontosabbá válik a fenntarthatóság kérdése, és a pontgazdálkodással az emberek fenntartható módokon termelhetnek élelmet maguknak.

Arend Koekkoek rámutatott arra, hogy jelenleg még nem áll rendelkezésre a megfelelő technológia ahhoz, hogy a pixelgazdálkodás nagyobb méretekben is megvalósítható legyen. Arend Koekkoek arról is beszélt, hogy az első robotjuk, a Pixel Farming Robot Zero egy karral rendelkezett, és egy év során 2000 négyzetméternyi területet tudott megművelni. Ezt a robotot fejlesztették tovább. A mostani verzió, a Robot One, már tíz karral rendelkezik, és az ültetés mellett önállóan tud gyomlálni, és naponta akár 5-10 hektáron is képes ellátni ezt a feladatot.

A Campus Almkerk jelenleg olyan organikus termelést folytató gazdákat keres, akik kibérelnék a gyomláló robotot egy évre. Arend Koekoek elmondta, hogy meg akarják tudni, hogyan boldogulna a Robot One 1000 hektáron, és a tapasztalatok fényében fejlesztenék tovább, hogy már ne csak az ültetésre és a gyomlálásra legyen képes, hanem a betakarításra is. Elméleti szinten a pixelgazdálkodással akár százezer eurónyi növényt is meg lehet termelni hektáronként, mondta Arend.

Nemcsak a Campus Almkerk, de a Wageningeni Egyetem is kísérletezik a pontgazdálkodással, épp úgy, ahogy a sávos, a tömbösített és a vegyes termesztéstechnológiákkal is. A pixelgazdálkodás ezeken is túlmutat egy lépéssel. Az egyetem kutatói megfigyelték, hogy a sávos termesztésnél a betegségek annál kevésbé terjednek, minél keskenyebbek a sávok, a biodiverzitás pedig nyilván annál nagyobb, minél többféle növényt termesztenek egymás mellett. A tudósok szerint még sok kutatásra és kísérletezésre lesz szükség ahhoz, hogy kiderüljön, mely növények együttes termesztése hozza a legjobb eredményeket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?