Jól kitoltak a saját gazdáikkal a francia tüntetők

Jól kitoltak a saját gazdáikkal a francia tüntetők

agrarszektor.hu
Megakadt a búzaexport és bent ragadt a szója a kikötőkben az országban zajló sztrájkok miatt. Hat takarmánygyártó időszakosan felfüggesztette a termelését. A kiesést azóta feszített túlórázással jobbára ledolgozták. Dráguló termékek jelzik, hogy a gazdaság megérezte a sztrájkhullámot. Az ország árelőnye fokozatosan apad a nemzetközi gabonapiacon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Még mindig sem sikerült megállapodnia a francia kormánynak és a szakszervezeteknek a tervezett nyugdíjreformmal kapcsolatban. A kormány tervei miatt már több mint 30 napja tüntetnek országszerte, akadozik a szállítmányozás és a tömegközlekedés. Újabban a kikötőkben is sztrájkolnak, a vasútforgalmat pedig már hetek óta sakkban tartja a tüntetéshullám.

Az utca embere sokáig megadóan tűrte a káoszt - egyrészt hozzá vannak szokva a vehemes megmozdulásokhoz Franciaországban, másrészt a célokkal is sokan szimpatizáltak -, de ami sok, az sok. Most már komolyan veszélyezteti az ország gazdaságát a sorozatos munkabeszüntetés. A gabonaárak ilyentájt egyébként is lassú erősödésen szoktak átmenni - ahogy a tárolási költségek rájuk rakódnak, illetve a felhasználók készletei kifogyanak a tél vége felé -, ám a mostani bakugrások nem tartoznak a szokásos ármozgás kategóriájába. Annak ellenére, hogy Franciaország dúskál a búzában, árpában, a legnagyobb árkilengéseket éppen ezek a gabonák produkálták az utóbbi hetekben, és a kukoricáé is szépen emelkedik felfelé - írja a német piacelemző, az AMI.

A legnagyobb bajban a takarmánygyártók voltak a múlt héten, amikor leállt a szója transzportja. Így már nem csak a hazai piacról volt nehéz beszerezniük az alapanyagot, már a kikötőkből sem fértek hozzá ehhez a fontos takarmányösszetevőhöz. Kénytelenek voltak újratervezni az adagok összetétetelét, csökkenteni vagy teljesen másra cserélni a bennük szereplő szóját. Az áraik egyelőre változatlanok a gazdák felé, pedig hat takarmánygyártónak időszakosan teljesen le kellett állítania a termelést a kikötőkben zajló sztrájkok miatt. Azóta extra műszakokkal és hétvégi munkával sikerült csaknem teljesen ledolgozniuk a termelési lemaradást.

Idegesek a gabonaexportőrök is: a nemzetközi piacon lassan minden versenyelőnyüket elolvasztják az erősödő belföldi árak és az akadozó vasúti szállítás. A malmok viszont nyugodtan háradőlhetnek: jellemzően saját járműflottával oldják meg az alapanyagellátásukat.

Címlapfotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?