Forrósodik a helyzet Európában: már a horvát gazdák is beálltak a sorba

Forrósodik a helyzet Európában: már a horvát gazdák is beálltak a sorba

MTI
Tüntetnek a gazdák traktorokkal két horvát városban, a kelet-horvátországi Gyakovóban (Dakovo) és az észak-horvátországi Csáktornyán (Cakovec), hogy felhívják a figyelmet a mezőgazdaság problémáira - írta a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A horvát termelők az egynapos tiltakozással egyrészt támogatni akarják európai kollégáikat a közös európai agrárpolitika elleni küzdelemben, amely szerintük kárt okoz a mezőgazdaságnak, másrészt aggasztja őket az olcsó ukrán búza importja - írták. Az egyik gazda a lapnak nyilatkozva elmondta: az árpa és a búza ára tavaly veszteséges termelést okozott, az ukrán gabona lenyomta az árakat. Mint fogalmazott, ha ez így folytatódik tovább, egyre kevesebb lesz a földművelő.

A tüntetőkhöz csatlakozott Mladen Jakopovic, a horvát mezőgazdasági kamara elnöke is, aki rámutatott: a mezőgazdászok rendkívül nehéz helyzetben vannak az állami földek felosztása és a termelés felesleges bürokratizálása miatt, amihez szerinte az új zöldpolitika is hozzájárult. A demonstrációval fel akarják hívni a figyelmet az agrárium problémáira, amely Európa szerte aggasztja a gazdákat - hangsúlyozta.

Gyakovóban a reggeli órákban 70 traktor vonult az utakra kétszáz gazda kíséretében, majd a városközpont felé vették az irányt, lassítva a forgalmat. Csáktornyán 200 traktorral gyűltek össze a földművelők. A tüntetést Varasd (Varazdin) megye elöljárója is támogatta. Matija Posavec elmondta: Varasd és Muraköz megye, de egész Észak-Horvátország képes rá, hogy egyes mezőgazdasági kultúrákkal az egész országot ellássa még a turisztikai szezonban is. A megyei elöljáró arra szólította fel a döntéshozókat, hogy a gazdáknak adják vissza méltóságukat, vegyék figyelembe kéréseiket és hallgassák meg őket, mert csak ők ismerik a nehézségeket és tudnak rá megoldást találni.

Remélem, hogy Marija Vuckovic földművelésügyi miniszter és a kormány fogadja a gazdákat, és meghallgatja követeléseiket

- hangoztatta Matija Posavec.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?