Megszólaltak a szakemberek: ezek a kihívások várnak a magyar gazdákra 2020-ban

Megszólaltak a szakemberek: ezek a kihívások várnak a magyar gazdákra 2020-ban

agrarszektor.hu
A magyar gazdáknak fel kell készülniük arra, hogy évről évre egyre szélsőségesebb lesz az időjárás, gyakrabban lesznek hirtelen jött viharok, és rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék - hangzott el a 2020-as budapesti AGROmashEXPO és Agrárgépshow kiállításon. Így a termelőknek fel kell mérniük, milyen új kockázati tényezőkkel számolhatnak a jövőben, és ha szükséges, a biztosításaikat eszerint alakítani. Ugyanakkor rohamosan terjednek a különböző kártevők Magyarországon, ezért fontos a tudatos gazdálkodás, amivel megakadályozhatók akár a komoly inváziók is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A talaj mellett, a növényvédelem és a növényegészségügy szintén fontos alapkövei a mezőgazdasági termelésnek, épp emiatt óriási kihívások várnak az agrárium a következő években, ami a gazdákat is komoly próbatételek elé állítja majd - kezdte előadását a 2020-as budapesti AGROmashEXPO és Agrárgépshow kiállításon Szalkai Gábor, a Növényvédelmi Szövetség ügyvezetője. Hozzátette, a kártevők olyan rohamosan terjednek és jelennek meg nem csak Magyarorszáogn, de az Európai Unióban is, hogy muszáj cselekedni, és meg kell akadályozni az idegenhonos kártevők betelepülését. Ebben a termelőknek van az egyik legnagyobb felelőssége, tudatosan kell bánniuk azzal, ami a kezükben van, mert így komoly inváziókat is meg lehet akár akadályozni. A növényvédő szer hamisításokkal kapcsolatban a szakember kiemelte, hogy nagyon fontos elkerülni az illegális és hamis készítményeket, ahogy fogalmazott:

 inkább lopott legyen, mint hamis.

Szabóné József Csilla, a Syngenta növényvédő szer engedélyeztetési vezetője a "Termelői lehetőségek, kihívások 2020-ban" elnevezésű kerekasztal-beszélgetésben elmondta, a mezőgazdaság kizárólag fenntartható módon folytatható a jövőben. Ez azt jelenti, hogy nagy hangsúlyt kell fektetni a környezetért vállalt felelősségre, az egészségért való felelősség, illetve emellett a jövedelmező gazdálkodás is tudni kell biztosítani. 

Kratancsik Elvira, a Bayer Hungária Kft. engedélyeztetési és fejlesztési vezetője kiemelte, hogy önmagban a növényvédelem és a környezetvédelem két eléggé ellentmondásos folyamat. Ugyanakkor a fenntarthatóság égisze alatt összehozható a két szektor. 

Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Közép-Kelet-Európai területi vezetője is a fenntarthatóságról beszélt, hangsúlyozta, fontos, hogy a felhasznált műtrágyák a legkevésbé károsítsák a környezetet. Ugyanakkor a növényvédő szer hamisításokkal kapcsolatban közölte, olyan kereskedőtől kell vásárolni, akit régóta ismerünk, illetve olyan cégtől, amely megbízható. 

Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító mezőgazdasági üzleti igazgatója a különböző biztosítási lehetőségekről beszélt. Kiemelte, fontos, hogy a termelők kiegészítsék a biztosításaikat, vagyis nyugodtan mondják el azokat a káreseményeket, amelyek az ő gazdaságukban fordulnak elő, így azt bele tudja foglalni a biztosító a kötvénybe. 2019-ben olyan időjárási körülményekkel találkozhattunk, amilyenek eddig nem voltak megszokottak, ilyenek a hirtelen jött viharok, vagy a váratlanul leesett sok csapadék. Erre a gazdák nem biztos, hogy felkészültek, pedig tovább kell lépni, és a következő években a termelőknek fel kell mérniük, hogy milyen új kockázati tényezőkkel számolhatnak - tette hozzá. 

Hajnal Gábor, a BASF Hungária Kft. marketing vezetője beszélt arról, mekkora harc folyik a hamísított és illegális úton Magyarországra kerülő növényvédőszerek ellen. Mivel ezek sokszor olcsóbbak a hivatalos szereknél, sajnos sokan használják őket, annak ellenére, hogy sokszor nemcsak nem hatékonyak, súlyos károkat okozhatnak a termésben.

Vajda Péter, a Phylazonit Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatott, a talaj a fenntarthatóság alapvető tényezője, ezért fontos lenne, hogy sokkal inkább a termelés középpontjába kerüljön. A növényvédő szer hamisításokkal kapcsolatban elmondta, hogy habár cégük középpontjában a talaj áll, ez a probléma ugyanúgy megvan náluk is, annyi különbséggel, hogy egészségügyi kárt nem tudnak a hamis termékek okozni, de a földnek, és így a növényeknek nagyon sokat árthatunk velük. 

Rikk István, a Corteva Magyarország marketingvezetője elmondta, cégük törekszik a fenntarthatóságra, hiszen a növényvédő szereknek rendkívül szigorú ellenőrzésen és minősítésen kell átesniük a forgalomba kerülés előtt. Ez akár több mint 10 évig is eltarthat, ugyanakkor jól látszik, mennyire fontos szempont lett a környezetvédelem, hiszen az utóbbi években jelentősen megnövekedett a forgalomba hozatali költség, aminek nagy részét a környezetbiztonsági és a toxikológiai vizsgálatok teszik ki.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?