Január végén jön a Brexit: ilyen változásokra számíthatnak a magyar gazdák

Január végén jön a Brexit: ilyen változásokra számíthatnak a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Január 29-én az Európai Parlament áldását adhatja a Brexitre, ami azt jelenti, hogy január 31-én az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból - hangzott el a 2020-as budapesti AGROmashEXPO és AgrárgépShow-n. Ezt követően egészen december 31-ig egy átmeneti időszak veszi kezdetét, ami azt jelenti, hogy egyelőre a mezőgazdasági termelőknek semmi dolguk nem lesz, azoknak azonban akik exportálnak az Egyesült Királyságba, el kell kezdeniük bizonyos szabadkereskedelmi tárgyalásokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jó hozamokat produkált az árpa és a napraforgó 2019-ben Magyarországon, a repcéről azonban nem mondható el ugyanez - kezdte előadását a 2020-as budapesti AGROmashEXPO és AgrárgépShow "Agrárgazdaság aktualitásai - Gabonapiac" című kerekasztal-beszélgetésén Szepesi Áron, az Agrárminisztérium osztályvezetője. Habár a tavalyi év nem volt zökkenőmentes, hiszen év elején egy nehezebb időszakkal találták szembe magukat a gazdálkodók, nagy katasztrófa nem történt. A 2020-as évvel kapcsolatban elmondható, hogy kedvező képet mutatnak az őszi kultúrák, és a 70 százalékot is megközelíti a jó minősítésű vetések aránya - tette hozzá a szakember. Kitért arra is, hogy a napokban a brit parlament mindkét háza, illetve a Erzsébet királynő is jóváhagyta Brexit megállapodást, melyet január 29-én az Európai Parlament is elfogadhat. Ezt követően január 31-ei határidővel az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, azzal a feltétellel, hogy december 31-ig egy átmeneti időszakra kell készülni, ami azt jelenti, hogy a gyakorlati életben semmi sem változik, a mezőgazdasági termelőket érintően sem. Szepesi Áron hangsúlyozta, arra azonban érdemes odafigyelni, hogy aki exportál az Egyesült Királyságba, annak ebben az időszakban biztosan le kell majd folytatni valamiféle szabadkereskedelmi tárgyalást.

A kerekasztal-beszélgetésben Mezei Dávid, a Takarék Csoport, uniós agrártámogatási igazgatója beszélt a European Green Deal-ről, ami az Európai Bizottság környezet- és klímavédelmi programja. Erről egyelőre annyit lehet tudni, hogy a Bizottság a jövőben prioritásként fogja érvényesíteni a környezeti és klímavédelmi célkitűzéseket a KAP-reform során, különösen a tagállami közös stratégiai tervek jóváhagyása terén. Hozzátette, az unió egyik célja, hogy 2050-re az EU klímasemleges "kontinens" legyen, ami annyit tesz, hogy a kibocsátást látványosan csökkenteni kell a következő időszakban, és ebben minden ágazatnak szerepet kell vállalnia. A szakember többek között arról is beszélt, hogy mennyi támadás éri az utóbbi időben a mezőgazdaságot. 

Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős országos alelnöke a gabonapiac aktualitásaival kapcsolatban kiemelte, hogy jelenleg a magas olajsavtartalom felé mozdul el a piac. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a következő években az étkezési szokásokban jelentkező változások nagyobb hatást fognak gyakorolni a világra, mint a népességrobbanás. Példaként említette, hogy döbbenetesen változnak az fogyasztói igények a kenyérfogyasztást illetően, és a nagyobb hozzáadott értékkel rendelkező termékek ára nem jön vissza, vagyis a piac nem igazolja, hogy erre szükség van. 

Jelentősen nőtt a kukroica vetésterülete idén a világban, viszont a felhasználása biztosan nem fog ekkora mértékben emelkedni - mondta Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója. Habár az elmúlt években megfigyelhet egy kedvező trend Magyarországon, de még mindig el vagyunk maradva az uniós átlagtól. Hozzátette, érdemes a keleti régióra is odafigyelni, mert a hazai piacokat veszélyeztetik, hiszen jelenleg ők szállítanak azokba az országokba, ahova egykor Magyarország. 

Mi is tudnánk olyan minőségben és átlagban termeszteni, mint a szomszéd országok" 

 - emelte ki.  

Cseresznye Péter, a Glencore Agriculture Hungary Kft. kereskedelmi igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt hetekben egy közel tíz eurós nagyságrendű emelkedést lehetett érezni a búza árában. Ennek az egyik oka, hogy a francia kikötőkben komoly sztrájkok zajlanak az utóbbi időben.

Párkányi Gábor, az SGS Hungária Kft. üzletágvezetője a búza raktározásával kapcsolatban kiemelte, hogy a termelőknek fontos lenne kellő figyelmet fordítaniuk a raktározásra, hiszen a raktározási idő alatt, főleg ha nem megfelelőek a tárolási körülmények (tárolt termény magassága, tisztasága), a gombák tovább élnek, fejlődnek, és folyamtosan termelik a toxint. Hozzátette, tavaly a kukoricában elenyésző volt a toxinprobléma, szemben a búzával, ugyanakkor az előbbinél az okozott meglepetést, hogy egyes tételekben DON-toxint és aflatoxint is találtak.

Potori Norbert, a NAIK, AKI Agrárgazdasági Kutatások Igazgatóságának igazgatója arról beszélt, hogy a kukorica vetésterülete biztosan nőni fog idén az EU-ban, ugyanakkor a repcetermés valószínűleg nem lesz jó 2020-ban. Kiemelte, a pálmaolaj termelése évek óta meredeken zuhan, ezért emelkedik az ára folyamatosan, ez pedig húzza magával a napraforgót.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?