Itt a szupergyors időjós: ez a kütyü pár perc alatt megmondja, milyen idő várható

Itt a szupergyors időjós: ez a kütyü pár perc alatt megmondja, milyen idő várható

agrarszektor.hu
Olyan új modellt dolgozott ki a Google, amellyel gyorsabban készíthetők időjárás-előrejelzések, a keresőcég szerint ugyanis a számítást végző algoritmus percek alatt megmondja, milyen idő várható. Hozzátették, a gyors előrejelzések a változó klíma miatt szükségesek, amely szélsőséges, akár emberéletet veszélyeztető időjárási jelenségeket is okozhat, ezzel a rendszerrel azonban tragédiákat előzhetők meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mesterséges intelligencián alapuló időjóst programozott a Google; az algoritmus annyira gyors, hogy percek alatt végzi el azt a számítást, amelyet a mai modelleknek órákba telik - írja a HVG. A fejlesztést bemutató The Verge cikke szerint a rendszer már üzemel, most is tesztelik.

Az időjárás-előrejelzések készítése rendkívül bonyolult és összetett feladat, miután a számításokat végző szuperszámítógépeknek rengeteg adatot kell átnézniük. Bár a Google módszere nem támaszkodik ennyi tényezőre, a kutatók állítják: így is pontos adattal tudnak szolgálni, mivel az előrejelzést ugyanúgy radarok által gyűjtött információkból készítik.

A cég saját megoldása főként gyorsasága miatt tűnik kiemelkedőnek, a fejlesztés ugyanis nem próbálja modellezni az összetett időjárási rendszereket. Emiatt csupán néhány perc alatt képes megmondani, milyen idő várható 1 kilométeren belül. A Google szerint saját megoldásuk nem váltja le a bonyolult számításokat végző rendszereket, inkább kiegészíti azokat: a keresőcég szoftvere által készített modelleket ugyanis tovább lehet elemezni, így még pontosabb előrejelzések készíthetők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?