Forradalmasítanák a talaj nélküli zöldségtermesztést: nem mindenki lelkesedik az ötletért

Forradalmasítanák a talaj nélküli zöldségtermesztést: nem mindenki lelkesedik az ötletért

agrarszektor.hu
Egy új technológiai cég komoly támogatást kapott a Bristoli Egyetemtől, hogy a talaj nélküli növénytermesztéshez szükséges tápanyag-sprayt hozzon létre. A LettUs Grow egy olyan aeroponiás technológiai vállalkozás, amelynek Bristol közelében van egy kis, beltéri, vertikális gazdasága, ahol úgy termesztenek zöldségeket, hogy a tápanyagokat egyenesen a növények gyökérzetéhez irányítják.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A cég a most megkapott 2 millió fontos (majdnem 800 millió forintos) támogatás birtokában azt reméli, hogy egész Angliában elterjesztheti a megoldását, írta meg a The Telegraph. A cég tervei szerint a gazdaságokban a jövőben automatika vezérli a növények fejlődéséhez szükséges hőmérsékleti, világítási és tápanyag-viszonyokat. A rendszer ezen felül az ültetéstől kezdve a betakarításig folyamatosan adatot gyűjt a növényekről, amiket a termesztők elemezhetnek, és a termelési metódusaik javítására fordíthatnak majd.

A cég érvelése szerint ezeknek a beltéri gazdaságoknak egyáltalán nem lesz szükségük talajra a működésükhöz, ennek folyományaképpen a gazdaságok növényvédőszer-igénye is a nullához fog közelíteni, valamint állandó, kiszámítható hozamú és a klímának ellenálló növényeket lehet ott termeszteni egész évben.

Ez a beruházás lehetőséget ad nekünk, hogy felpörgessük a fejlesztésünket 2020-ban, és ezzel együtt a termelést alapjaiban megváltoztató technológiánk is hamarabb eljuthasson az emberekhez

- mondta Charlie Guy, a LettUs Grow társalapítója és ügyvezető igazgatója. Arról is beszélt, hogy az egész világon nagy igény van az olyan új technológiákra, amelyek segítségével a gazdák a klímaváltozás és az egyre növekvő időjárási extremitások ellenére is megtermelhetik a szükséges növényeket. A gazdák és környezetvédő csoportok azonban úgy látják, hogy bár ezek a megoldások és rendszerek kiegészíthetik a hagyományos gazdálkodást, de teljesen soha nem helyettesíthetik azt.

Kép forrása: Getty Images

A gazdálkodók szakszervezetének kertészeti elnöke, Ali Capper szerint a brit gazdák és növénytermesztők a leginnovatívabbak a Földön, akik sorra hozzák azokat a találmányokat és megoldásokat, amelyekkel kisebb befektetéssel jobb eredményeket lehet elérni, vagy épp a termelés során keletkező hulladékot lehet hatékonyabban eltüntetni. Ennek ellenére Ali Capper szerint ezeknek a reformereknek arra kell törekedniük, hogy a találmányaik megfizethetőek legyenek, különben nem tudnak széles körben elterjedni.

Rob Percival, a Talaj Szövetség élelmiszerért és egészségért felelős vezetője hozzátette, hogy a különféle rovar- és gyomirtó szerek használatát visszafogó és megszüntető technológiák valóban nagyon hasznosak lehetnek a jövőben, de a talaj az élelmiszertermelési és gazdálkodási rendszer alapja. Ezért nem a talajmentes termeléssel kellene foglalkozni, hanem a minél fenntarthatóbb gazdálkodással.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?