Soha nem volt még ilyen meleg Európában: ezt okozta tavaly a pokoli hőség

Soha nem volt még ilyen meleg Európában: ezt okozta tavaly a pokoli hőség

MTI
A tavalyi volt Európa legmelegebb éve a rendszeres mérések kezdete óta, globálisan nézve pedig 2019 a második legmelegebb év volt 2016 után, ráadásul sorozatban már az ötödik különösen meleg év. A történelem legmelegebb évtizede zárult 2019-cel - közölte a Copernicus Climate Change Service (C3S) program szerdán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Copernicus az Európai Uniónak a Földet és a klímaváltozást megfigyelő legfontosabb kutatóprogramja.
"2019 is szokatlanul meleg év volt: világviszonylatban a második legmelegebb volt, miközben több hónap hőmérsékletei is rekordot döntöttek" - mondta Carlo Buontempo kutató. Tavaly globálisan 0,6 Celsius-fokkal volt melegebb az 1981 és 2010 közötti időszak átlagánál. Ez alig néhány századfokkal maradt el a 2016-os szinttől, amikor 0,12 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet a különösen erős El Nino áramlat miatt. 

A Föld hőmérséklete az elmúlt 5 évben 1,1-1,2 Celsius-fokkal volt magasabb az iparosodás előtti koréhoz képest. Tavaly az 1981-2010-es átlaghoz képest jóval melegebb volt Alaszkában és az Arktisz nagy területén. A statisztikák szerint szinte mindegyik földrész átlagon felüli módon meleg volt, elsősorban Kelet- és Dél-Európa, Dél-Afrika valamint Ausztrália, ahol jelenleg nagy kiterjedésű bozóttüzek tombolnak. 2019 decemberében Európában 3,2 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az 1981-2010-es periódusban.

Európában a szakértők szerint egész évben átlagon felüli hőmérsékletek voltak jellemzőek. Bár az egyes évszakok átlaghőmérsékletei nem döntöttek rekordokat, az egész évet tekintve a legmelegebb kalendáriumi évet élte a kontinens, a 2019-es esztendőt hőmérséklet alapján 2014, 2015, majd 2018 követi a sorban.

Az értékelések szerint a klímakárosító szén-dioxid koncentrációja tovább növekedett a légkörben az elmúlt évben, az eddigi legmagasabb szintre jutott - közölte a C3S. Az ENSZ tavaly közölte, hogy az ember okozta üvegházhatású gázkibocsátás mértékét évente 7,6 százalékkal kell csökkenteni 2030-ig, hogy a hőmérséklet emelkedését 1,5 Celsius-fokban lehessen korlátozni. 

2020 első hetében számos, a klímaváltozáshoz köthető természeti katasztrófa sújtotta a világot, így a pusztító bozóttüzek Ausztráliában vagy a több tucat áldozatot szedő áradások Indonéziában. A kutatók szerint az ilyen katasztrófák egyre gyakoribbak és intenzívebbek lehetnek a hőmérséklet emelkedésével. "Az elmúlt öt esztendő a legmelegebb feljegyzett évek voltak, az utóbbi évtized szintén a legmelegebb volt. Ezek megkérdőjelezhetetlen riasztójelzések " - mondta a Copernicus igazgatója, Jean-Noel Thepaut.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?