Történelmi csúcson a rendelkezésre álló búza mennyisége, mégis jó az ára

Történelmi csúcson a rendelkezésre álló búza mennyisége, mégis jó az ára

agrarszektor.hu
Európa a tavalyi gyenge évjárat után végre megfelelő mennyiségű búzával rendelkezik, amiből bőven jut exportra. Idén a déli félteke szenvedte meg jobban az aszályt, ami az egyébként is importra szoruló országokban még tovább növelte a hiányt, miközben a nagy előállítónak számító Ausztrália katasztrofális helyzetbe került. A lángokban álló kontinens 12 éves viszonylatban a legrosszabb aratási eredménnyel számol.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2018. évi aratás Európában siralmasra sikeredett, ami meglátszott a világ összesen előállított búzamennyiségén is, mindössze 731 millió tonna kenyérgabona került akkor a tárolókba. Szinte természetes, hogy ehhez képest csak javulni tudott a 2019. évi eredmény, a növekedés mértéke azonban minden várakozást felülmúlt. Az USDA a 2019/20-as gazdasági évre (ami az északi féltekén július elsejével zárul, így a 2019. évi aratást tartalmazza) világszinten 5 százalékkal több búzával számol, így

a most rendelkezésére álló mennyiség 765 millió tonna, ami messze megelőzi a felhasználást és egyben újabb világcsúcsot jelent.

A termelésbővülés leginkább Európában következett be (a gyenge 2018. év után): 12 százalékkal több gabonát arattak a közösség tagállamai, összesen 154 millió tonnát. A fekete-tengeri régióban 6 százalékkal nőtt a kibocsátás (131 millió tonna), míg az USA-ban, ahol a 2018. évjárat is jól sikerült, csak 2 százalékos emelkedést jegyeztek fel (52,3 millió tonna). Eközben a déli féltekén, különösen Argentínában és Ausztráliában súlyos veszteségekkel kell számolni az aszály miatt. Argentínában 3 százalékos csökkenéssel 19 millió tonnára zsugorodik a rendelkezésre álló búzamennyiség, míg Ausztráliában 7 százalékossal eséssel kalkulálnak (16,1 millió tonna) - ez a 2007/08-as gazdasági év óta, azaz 12 éve a legrosszabb eredmény a kontinensnyi országban.

Ausztrália búzatermelése és az expotra jutó mennyiség szélsőségesen alakul, van, amikor csak 8 millió tonna gabonát tud a külpiacokra vinni, és van, amikor háromszor ennyit, 24 tonnát.

Az USDA várakozásai szerint a rekord nagyságú termés rekord mértékű felhasználással párosul a futó gazdasági évben.

Utóbbi emelkedése viszont nem éri el a termelésben bekövetkezett ugrást, csak 2 százalékosra tehető (754 millió tonna). A három legnagyobb búzaimportőr, Egyiptom, Indonézia és Brazília, 2019/20-ban jelentősen (4 százalékkal) növelni fogja a behozott mennyiséget, ami így elérheti a 31,2 millió tonnát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?