Jó hír az otthon kertészkedőknek: most mindenki megmutathatja mire képes

agrarszektor.hu
A Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos program az otthoni kertgazdálkodást népszerűsíti, célja, hogy a kertművelők munkája kellő elismerést kapjon, és példájuk nyomán minél többen műveljék kiskertjeiket - fogalmazott az agrárpiacért felelős helyettes államtitkár az országos program évzáró ünnepségén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tarpataki Tamás a program fontos küldetésének értékelte, hogy minden generációt megszólít, külön figyelmet szentelve a gyermekeknek - írja közleményében az Agrárminisztérium. Mint mondta, a generációk közötti tudásátadásnak köszönhetően, eddig összesen közel negyvenezer 20 év alatti fiatal mutatta meg az általa megművelt konyhakertet. A program az elmúlt évek alatt egyre többeket szólított meg. A közösségi kategória létrehozásával az óvodák, általános- és középiskolák, egyesületek, lakóközösségek, idősotthonok, szociális szövetkezetek, önkormányzatok konyhakertjeit, gyümölcsöseit is értékelhette a zsűri.

A helyettes államtitkár úgy fogalmazott: a legszebb konyhakertek program 2013 óta országossá szélesedett, amely minden évben egy speciális témát is zászlajára tűz: korábban többek között madárbarát és rovarbarát módon történő kialakításra, a gyógy- és fűszernövények hasznosságára, a termőföld védelmére irányította a figyelmet. A 2019-es év kiemelt témája pedig a tájjellegű, a régi, a saját megőrzésű fajták termesztése volt.

Forrás: Getty Images

Kovács Szilvia programigazgató, ötletgazda, Karcag város alpolgármestere az ünnepségen bejelentette: a legszebb konyhakertek programban résztvevőknek köszönhetően folyamatosan nő a megművelt területek nagysága, idén már 174 hektáron kertészkedtek, 2013 és 2019 között összesen 24.198 kertet mentettek meg. Kovács Szilvia a következő évre is meghirdette a legszebb konyhakertek programot, amelynek kiemelt témája a biodiverzitás lesz. Mint fogalmazott, jövőre a sokszínű, sokféle, gyógy-és fűszernövényt, vadvirágot, akár gyomot, és a kiskertekhez tartozó, a növényekkel együtt élő rovarokat, bogarakat is bemutató pályázatokat várják.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?