Ha kimászik a Bayer a glifozátperekből, akkor is veszít - és mindenki más is

Agrárszektor
Érdekes véleménycikk jelent meg a agribusinessglobal.com oldalán. Daniel Jacobs azon elmélkedik, vajon megnyerhető-e egyáltalán a glifozátper, és változtatna-e az valamit a készítmény sorsán. A szerző nem a Roundup-ért aggódik, inkább amiatt, hogy a mostani trendek az összes növényvédőszer-gyártó és gazdálkodó számára egy nagyon nehezen követhető, érzelmekkel kövezett utat jelölnek ki.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagyon kérdéses a glifozát jövője - szögezi le Daniel Jacobs. Hiába használták a gazdák hosszú évtizedeken keresztül anélkül, hogy a biztonsági kockázatnak bármi jele lett volna, hiába erősíti meg több ezer tanulmány ugyanezt a tapasztalatot, a világ legelterjedtebb gyomirtóját sorozatos támadás éri. Az Egyesült Államokban jogi útra terelődött az úgy, mára a Monsantót felvásárló Bayernek világszerte több mint 42 ezer perrel kell szembenéznie. A bíróság egy esetben már 2 milliárd dolláros kártérítést ítélt meg a felperesnek, de ezt később jelentősen csökkentte. (A Bayer most azért küzd, hogy egyesítve ezeket a pereket egy 8 milliárd dolláros összeggel kiválthassa magát valamennyiből, beleértve a jövőben felmerülő kártérítési igényeket is. A cég a perlavina megindulása óta elveszítette értékének csaknem a felét - agrárszektor.hu)

EZ IS ÉRDEKELHET

A perek azt követően indultak el, hogy az Egészségügyi Világszervezet a Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (IARC) "valószínűleg rákkeltő anyagként" tüntette fel a glifozátot. Ugyanez a szervezet a vörös húst, a szalonnát, a kolbász és a virslit is ugyanolyan veszélyes rákkeltőnek ítélte, mint a cigarettát és az alkoholt. Ez azonban nem gondolkodtatja el a fogyasztót, hiszen érzelmi alapon dönt, amikor vásárol.


Daniel Jacobs szerint négy oka van annak, hogy miért nem a húsgyárakat, hanem glifozát jogtulajdonosát perelik:

  • Az ételünk rákkeltő mivoltát könnyebben elfogadjuk, ha nincs benne semmi más, amit mesterségesen adtak hozzá.
  • A glifozát könnyebb célpont a húsnál, mivel ismert az a cég, amelyik kitalálta, így per is indítható ellene.
  • Sok pénzt lehet nyerni egy perrel.
  • A fogyasztók érzelmei a génmódosított termények (ebben az esetben a glifozátnak ellenálló szója) ellen hangolhatók, ami hosszú távon a GMO-mentes piacok védelméhez járul hozzá.

Vagyis lényegében sok pénzről és piacról van szó. A szerző arra int, hogy ha a Bayer veszít, a perek akkor sem fognak megszűnni, hiszen sok ezer generikus készítmény forog a piacon, amelyik a glifozátot tartalmazza. Ez egy népszerű, elképesztően hatékony és olcsó gyomirtó, ami minden növényvédőszer-gyártó és -forgalmazó kínálatában megtalálható valamilyen néven. (Magyarországon több mint száz készítményvariáció tartalmazza ezt a hatóanyagot - agrárszektor.hu.)

Magyarán senki nem ülhet a babérjain: ma a Bayer, holnap a BASF vagy a Syngenta lesz a célpont.

A cikk szerzője egyrészt kétli, hogy a glifozát egyik napról a másikra kivonható lenne a piacról. Túlságosan is népszerű és hatékony gyomirtó. (A gazdák a gyomirtáson kívül elsősorban a napraforgó állományszárítására használják. Utóbbi a gombás betegségek leállítását és az egyöntetű, jól kombájnolható állomány elérését szolgálja - agrárszektor.hu.) Másrészt vitathatatlan, hogy az erősödő fogyasztói ellneállás a fokozatos betiltását hozhatja a világban. Daniel Jacobs szerint a fogyasztói hangulat ma nagyobb hatással van a termelésre, mint korábban bármikor, és ezen semilyen adat vagy kutatás nem tud változtatni.

Még ha a tudomány érvei nyernének is a bíróságokon, a fogyasztókat már végérvényesen a herbicid ellen fordították.

Egy dolgot fűz még hozzá a jelenséghez. Az emberek információ hiányában gyakran olyan dolgokat tesznek az egészségvédelem jegyében, amivel csak ártanak maguknak. Ilyen  az erősödő oltásellenesség is, melynek hatására régen elfeledett járványok jelentek meg a világban. Semmi okunk azt hinni, hogy a fogyasztó átlátja a döntése következményeit.

Megjegyezzük: Európában 2022 végéig rendelkezik a hatóanyag forgalmi engedéllyel. Magyarország a glifozát mellett állt ki az újraengedélyezési procedúrában.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?