Felemás eredményekkel végződött az aratás: mutatjuk, miből mennyi lett

agrarszektor.hu
Eredményes volt az őszi betakarítás, és az őszi vetések eddigi kilátásai is kedvezőek - mondta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten. Az őszi búza, a durumbúza, az őszi árpa, a tavaszi árpa, a rozs, a zab, a tritikálé és a repce betakarítása országszerte több mint 1,66 millió hektárnyi területre terjedt ki, a termés teljes mennyisége 7,82 millió tonna. Tavaly 1,74 millió hektáron 7,93 millió termett. A gazdálkodók az idén jó terméshozamokat értek el, a termésmennyiség visszaesése főképp a termőterület mérsékelt csökkenésével magyarázható - tette hozzá.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Őszi búzából csaknem 952 ezer hektáron megközelítőleg 5 millió tonna termett, tavaly 985 ezer hektáron 5 millió tonnánál kicsivel több - írja közleményében az Agrárminisztérium. A hektáronkénti termésátlag meghaladta a tavalyit és az utóbbi 5 év átlagát is. Az őszi árpa 218 ezer hektárt meghaladó területe több mint ezer hektárral, az 1,195 millió tonnás termés pedig több mint 100 ezer tonnával nagyobb a tavalyinál. Éves összevetésben 10 százalék feletti a hektáronkénti termésátlag bővülése az idén. A repce termőterülete 331 ezer hektárról 296 ezer hektárra szűkült egy év alatt, a termésmennyiség 1 millió tonnáról 870 ezer tonnára esett, a hektáronkénti hozam ugyanakkor alig csökkent. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A kukoricából a tavalyinál több mint 40 ezer hektárral nagyobb, de az elmúlt 5 év átlagánál 7 százalékkal kisebb területen, csaknem 982,7 ezer hektáron 7,8-8 millió tonna teremhet. Tavaly 7,92 millió tonna volt a termés, az elmúlt 5 év átlagához képest körülbelül másfél százalékos lehet a visszaesés. A hektáronkénti átlaghozam 8,49 tonnáról 7,9 tonnára csökkent a tavalyi kiemelkedő hozamhoz képest, az elmúlt 5 év átlagát ugyanakkor több mint 5 százalékkal haladja meg. A napraforgó betakarítása csaknem teljes. A tavalyinál több mint 50 ezer hektárral kisebb területen, 561,7 ezer hektáron 3 tonna körüli hektáronkénti átlaggal körülbelül 1,7 millió tonna terem az idén. A teljes mennyiség ugyan elmarad a korábbi évekétől, de hektáronkénti terméshozam a tavalyit több mint 1 százalékkal, az 5 éves átlagot csaknem 6,5 százalékkal haladhatja meg. A szója körülbelül 170 ezer tonnányi termést adhat 2019-ben, ami 5 ezer tonna körüli visszaesés tavalyhoz képest, de 6 százalékkal haladja meg az elmúlt 5 év átlagát. 

Forrás: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az őszi talajmunkáknak és a vetésnek jót tett az elmúlt hetek időjárása, a termőterület kétharmadán már befejeződött a vetés. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országon Szövetségének elnöke a terméskilátásokat értékelve kiemelte, hogy a 3 tonna körüli napraforgóátlag világszinten is rekord, kukoricából ugyanakkor a tavaszi szárazság miatt a várakozásokhoz képest hektáronként 1-1,5 tonnával kevesebb termett. Kiemelte, hogy az őszi vetések jól haladnak, jelentősebb arányban már csak az őszi búza munkálatai vannak hátra. A gabona világkereskedelmének irányai megváltoztak, mivel az afrikai sertéspestis visszavetette a kínai takarmányigényt. Ugyanezért viszont a kereslet nő a jó minőségű európai sertéshús iránt, ahol a disznótartás várható fellendülése újra magával húzhatja a kukorica iránti keresletet, és azzal együtt a felvásárlási árakat is - tájékoztatott. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?