Ezeket a növényeket megéri termeszteni: komoly támogatás jár érte

agrarszektor.hu
A lucerna és a szója mellett idén a szegletes ledneket is felfedezték a gazdák. A termelőket nemcsak a megemelt támogatások ösztönzik a fehérjenövények termesztésére, a takarmányipar igényeinek növekedésével piaci alapon is megéri ezekkel foglalkozni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyre népszerűbbek a magyar termelők körében a fehérjenövények és az alternatív fehérjeforrások. Noha a szója esetében tapasztalhattunk némi visszaesést, a lucerna vetésterülete évről évre nő. Mellettük a takaránybükkönyök és a herefélék mellett hirtelen megugrott a szegletes lednek termesztése is. Ezek után a növények után ugyanis jelentős támogatás jár. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint idén mintegy 8,8 milliárd forint termeléshez kötött támogatás jutott a szemes és szálas fehérjenövényt termesztő gazdaságokhoz. Az idei egységes kérelmek alapján a a szemes növények esetében 67 ezer forintot, a szálas növények esetében pedig körülbelül 24 ezer forintot kaphattak a gazdálkodók hektáronként. Az Agrárminisztérium azt is elárulta, hogy a támogatásnak köszönhetően a szálas fehérjenövények vetésterülete 53%-kal nőtt. A szójabab esetében ez például a korábbi 30-40 ezer hektár helyett 70-80 ezer hektárt jelentett az első években, idén pedig körülbelül 60 ezer hektáron vetettek szóját a gazdálkodók.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Az alternatív fehérjenövények a 2015-ben bevezetett új európai uniós előírásban, az éghajlat és a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatban, vagyis a zöldítésben is kiemelkedő szerepet kaptak, így például a lucerna nitrogénmegkötő képessége miatt fontos az új gyakorlatban. Az agrártárcától származó adatok szerint 2012 és 2016 között közel 150 ezer hektáron termeltek lucernát a gazdák, 2017-ben ennek a területnek a nagysága majdnem 200 ezer volt már, 2018-ban pedig meg is haladta azt. A takarmánybükkönyök és a herefélék területnagysága stabilan évi 600 hektár körül alakul, a szegletes lednek pedig a 2018 évi 11 hektár területről 2019-ben közel száz hektárra jelentettek be támogatási igényt a gazdák. Bár a legtöbb gazda még csak saját felhasználásra termeszti ezeket a növényeket, ha a jövőben a takarmányipar is érdeklődni kezd irántuk, tovább bővülhet a vetésterületük.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara előzetes becslése szerint a szójababból 2,996 tonna hektáronkénti hozammal számolva összesen 177 ezer tonna körüli termés várható idén, ami a 2014 előtti 70-90 ezer tonnás termelés duplája. A Nemzeti fehérjeprogram célja, hogy minél több génmódosított importszóját váltsunk ki egészséges és biztonságos hazai fehérjenövénnyel. Egyelőre a hazai szója egy része még mag formájában kikerül az országból, de a cél az, hogy a lehető legmagasabb hozzáadott értékű, feldolgozott kerüljön kivitelre, olaj, dara vagy húskészítmények formájában.

(Forrás: nak.hu / Magyar Nemzet)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?