Nem hinné, mivel tarol Spanyolország a kínai piacon! Ezt mi is megtehetnénk

Agrárszektor
Ez aztán az üzleti érzék! A spanyolok olyan téren verik kenterbe szinte az egész világot, amit semmilyen termőhelyi vagy támogatási kiváltság nem indokol. Tulajdonképpen máris ott vagyunk a nyomukban, csak éppen nem teszünk semmit azért, hogy kihasználjuk az adottságainkat. A lucernáról van szó. Lassan annyi van itthon belőle, hogy a széna értéke a nullához a konvergál. Ezalatt a spanyolok agyon keresik magukat rajta.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Spanyolország a világ legnagyobb szárítotttakarmány-termelője, és a világ második legnagyobb exportőre az USA után. A lucernával és bükkönnyel bevetett terület nagysága 350 ezer hektárt tesz ki, ennek felét leszerződik a szárítotttakarmány-gyártókkal, a többit legeltetik, vagy napon szárított szálasként a saját állatállomány részére teszik el. Az ipari szárítás 300 fokos levegővel, nagy, központi üzemekben történik a 12-14 százalékos nedvességtartalom eléréséig. A feldolgozott takarmány szűk egynegyedéből pelletet gyártanak.

A lucernát ötévente törik fel, telepítése fele részben ősszel, fele részben tavasszal történik. A száraz időjárás a megnövelt takarmánytermő terület ellenére visszavetette Spanyolország takarmánytermelését a 2019/20-as gazdasági évre. Hagyományosan a spanyolok a Közel-Kelet legnagyobb takarmánybeszállítói, míg az Egyesült Államok Ázsia legnagyobb ellátója. Miután azonban Kína megvámolta az amerikai lucernát, Spanyolország azonnal lépett, és új rekordot elérve alaposan megerősítette szerepét a kínai piacon - írja jelentésében az USDA. Mivel azonban a spanyoloknak nincs több szálastakarmányuk a tavalyi mennyiségnél - sőt! -, ezért az ázsiai térnyerés ára a közel-keleti piac kisebb mértékű kiszolgálása volt. Ezzel együtt még mindig az Egyesült Arab Emírségek Spanyolország legfőbb célpiaca, és már nem az EU a második: Kína lépett a helyére, miután az ide kivitt mennyiséget több mint megháromszorozták.

2019-ben egy kicsit módosult a pillangós takarmányok területe a kukorica javára, azon kívül ősz óta nagy a szárazság, ami sem a frissen telepített lucernának, sem a hozamoknak nem tett jót. Kína állandó igénye azonban jövőre várhatóan növekedést hoz az új telepítésű területek nagyságában. A hazai állattenyésztés közel sem vesz fel ennyi szálastakarmányt, a termőterület mégis 5 éve folyamatosan nő. Az export ugyanis mára a szálas fehérjenövények 80 százalékát felszívja, és hajtja a termelést.

Mindez azért érdekes, mert a spanyoloknál is ugyanazon a jogcímen lehet támogatást felvenni a pillangós szálastakarmányokra, mint nálunk, és rájuk is ugyanúgy vonatkozik a vegyszerrel nem kezelhető, de kötelezően létesítendő 5 százaléknyi ökológiai célterület. A motiváció tehát azonos náluk és nálunk, és ha az alábbi táblázatra pillantunk, láthatjuk, hogy a kis Magyarország nem sokkal kevesebb lucernatermő területtel rendelkezik, mint a spanyolok. Állatállományunk abszolút nem indokolja ezt a mennyiséget, amit a termelők a lucernaszéna árának zuhanásában pontosan éreznek. A különbség köztünk és a spanyolok között abban rejlik, hogy ők megoldották a lucerna nagyüzemi feldolgozását és exportját, mi pedig nem. Érdemes ezt végiggondolni. Központi feldolgozás és export esetén olyan lökést kapna a termelés, ami a növekvő árakon keresztül 20-25 százalékkal emelhetné e takarmánynövény termőterületét. Még a spanyolokat is magunk mögé utasíthatnánk. Tekintve egyre száradó, 8-10 aranykoronás földejeinket, ez nem egy ördögtől való gondolat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?