Magukkal rántották a németek az unió teljes olajosmag-termését

agrarszektor.hu
Közreadta az idei termések összegzését a Német Raiffeisen Szövetség (DRV). Mint az várható volt, a kalászosok átlagos vagy kissé átlag alatti eredményt produkáltak, a repce azonban katasztrofálisra sikeredett. Ennek alapvető oka a vetés idején uralkodó extrém szárazság volt. Eközben napvilágot láttak az unió teljes olajosmag-termésére vonatkozó adatok is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Németországot tavaly történelmi mértékű aszály sújtotta, ami meghiúsította a repce elvetését is. Az itteni statisztikai hivatal szerint már ősszel 30 százalékkal kevesebb területen tudták elvégezni a munkát a gazdák. Az időjárás később sem javult, tavasszal újabb aszály köszöntött be, így végül csak 2,8 millió tonna mag került a raktárakba, ami a legalacsonyabb érték 1997 óta.

Az ötéves termésátlag 4,7 millió tonna Németországban, ettől az idei eredmény csaknem 40 százalékkal marad el.

Uniós szinten jobb a helyzet, de így is 15 százalékos a termőterületcsökkenés és 10 százalékos a termésveszteség mértéke. Összesen 18 millió tonna repcemag termett idén a közösségben a megszokott 20 millió tonna körüli helyett. Németország az elmúlt években az unió repcetermelésének majdnem a negyedét adta, most azonban csak a 17 százalékára volt képes - ilyesmi 25 éve nem fordult elő.

Ezzel szemben az uniós napraforgótermés kifejezetten jónak igérkezik, amiben a termőterület 6 százalékos bővülése is benne van. Akár egy 10,7 millió tonnás új rekord is születhet belőle. A szója termőterülete is bővült, de a végeredmény valószínűleg nem változik, 2,9 millió tonna maradhat.

Összességében az UFOP (az olaj- és fehérjenövény-termelők szövetsége) becslése alapján az unió olajosmag-termése már a második egymást követő évben fogja alulmúlni az előző évi eredményt.

A Bizottság prognózisa alapján az olajos magvak  31,7 millió tonnás össztermése 4 százalékkal marad a tavalyi alatt, az ötéves átlagtól pedig 5 százalékkal marad el.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?