Nem mindenhol örülhetnek a magyar gazdák: ebben a térségben óriási a szárazság

agrarszektor.hu
A múlt szombatig, azaz csaknem tíz napon át tartó csapadékos időjárás az ország nagy részén feltöltötte nedvességgel a talajok felső rétegét. A kukoricának és napraforgónak igen nagy szüksége volt az esőre, bár a viharos szél, és néhol a jégeső jelentős károkat is okozott. Vasárnaptól szárazabb periódus kezdődött, és az előttünk álló hét végéig csak elszórtan, főként északon és nyugaton lehet záporokra, zivatarokra számítani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A múlt hét második felében is sokfelé hullott számottevő mennyiségű csapadék főként pénteken és szombaton - írja a met.hu. A nagyobb mennyiség - 15-50 mm - az északi határszél kivételével a Dunántúlon, és az Alsó-Kiskunságban esett. Az ország északi és keleti részén 2 és 10 mm közötti csapadékösszegek voltak jellemzőek, ennél több csak foltokban hullott. Sajnos a Kisalföld nagy részét ezúttal is elkerülte a csapadék, ahogy már júniusban és egész júliusban is a Győr környéki területek voltak a legszárazabbak az országban. A hétvégén véget ért csapadékos időszak során jellemzően 30 és 60 mm közötti mennyiség esett, de elszórtan, nagyobb felhőszakadások által érintett tájakon a 100 mm-t is meghaladta a 10 napos csapadékösszeg. Ezzel a Dunántúl nyugati, délnyugati részén és a Tiszántúlon is többfelé elérte a kukorica számára júliusban optimálisnak számító 100 mm-es értéket az elmúlt 30 napban hullott csapadék. 

A talajok felső 20 cm-es rétege kellően átnedvesedett, sokfelé telítődött is nedvességgel. Az alsóbb rétegekben azonban bőven van hely a leszivárgó víz számára, a délnyugati országrész és az Északi-középhegység kivételével a felső 50 cm nedvességviszonyai bár kielégítőek, de a telítettségtől távol áll a talaj. A Kisalföld nagy részén sajnos továbbra is kritikusan száraz a talaj, Győr térségében már 30% alatt van a nedvességtartalom. 

A napraforgó egyre többfelé elvirágzik, és a magképződés fenológiai fázisában jár. A kukorica még jellemzően virágzik, de a korai fajtáknál már megkezdődött a szemképződés. A hőösszeg eloszlásnak megfelelően a keleti országrészben kissé előrébb járnak a növények a Dunántúlhoz képest. A július végi, augusztus eleji csapadékot nagyon meg fogják hálálni a kapás növények, mert a szemképződés idejére az ország nagyobb részén kellő nedvesség áll rendelkezésére a talajban, a terméskilátások tehát sokat javultak. Ugyanakkor a csapadékos időjárás kedvezett a különböző gombás megbetegedéseknek is.

Az előttünk álló héten a megelőző időszakhoz képest csökken a csapadékhajlam. A hét első felében kell több gomoly- és fátyolfelhőre számítani, és záporok, zivatarok kialakulására is ekkor van nagyobb esély elsősorban az északi országrészben valamint csütörtökön nyugaton is. Péntektől gyengén felhős, napos időre van kilátás, és a záporok valószínűsége tovább csökken. Az Alföld nagy részén a héten nem várható számottevő csapadék, és területi átlagban az északi és nyugati tájakon is csak 2 és 5 mm közötti mennyiség valószínű. A talajok felszín közeli rétege száradni fog, a mélyebb rétegek nedvességtartalma azonban a leszivárgásból adódóan nőhet. A hét első felében főként a keleti országrészben napközben gyakran megélénkül a délnyugati, nyugati szél, majd péntektől mérséklődik a légmozgás. Már a hét elején melegedés kezdődik, kedden a déli országrészben, majd szerdán már többfelé meghaladja a 30 fokot a maximumhőmérséklet. Csütörtökön egy hidegfront súrolja térségünket, így átmenetileg néhány fokkal csökken a hőmérséklet, de szombaton és vasárnap már 30 fok fölötti, délen 35 fokot is elérő kánikulára lehet számítani. A gombás betegségek visszaszorulnak, ugyanakkor fennáll majd a napégés illetve perzselés veszélye a leveleken.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?