Phil Hogan: nincs lejjebb, elértük a cukorárak mélypontját

agrarszektor.hu
Csökkennek a készletek és a termelés - ez biztató arra nézve, hogy hamarosan ismét emelkedni fog az ár - vélekedett Phil Hogan az európai cukor munkacsoport ülése után. A hasonló piaci zavarok elkerülése érdekében olyan javaslatok is elhangzottak, amelyek fájni fognak a magyar gazdáknak, ha be tudnak épülni a leendő Közös Agrárpolitikába.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"A cukor munkacsoport többsége nem támogatta a cukorpiaci intervenciót, legalábbis ebben a pillantban még nem látják szükségét a magántárolás támogatásának" - mondta Phil Hogan európai agrárbiztos a topagrar.com híradása szerint.  "Ezen túlmenően a tagállamok által bevezetett, termeléshez kötött támogatásokat felül kell vizsgálni, ahogy a cukorrépatermesztésből is kitiltott neonikotinoidok eseti engedélyezésének gyakorlatát is. Továbbá szigorúan fel kell lépni a cukortermelő harmadik országok tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata ellen" - tette hozzá.

A munkacsoportot, amelyben ágazati szakértők és a tagállamok képviselői foglalnak helyet, tavaly november hozták létre Hogan javaslatára, amikor már látszott, hogy a cukorpiac nehezen fog kikerülni a hullámvölgyből. Most az agrárbiztos úgy nyilatkozott, hogy "bizonyos enyhülés" már érezhető a piacon. Erre utal, hogy csökkennek a készletek, és csökken a termelés. A cukor árában ez még nem látszik, de ez csak idő kérdése. Julia Klöckner német agrárminiszter is arra szólította fel a tagállamokat, hogy

ne nyújtsanak termeléshez kötött támogatást a termelőiknek, és ne adjanak ki nyakra-főre eseti engedélyeket a betiltott hatóanyagokra.
Cukorrépa: túl sok van belőle?

Szerinte a munkacsoport jelentése a német álláspontot támasztja alá. A termelést segítő szubvenciók harmadik országok esetében is torzítják a piaci versenyt. Mint mondta, a mezőgazdaságnak is - ahogy minden más szektornak - az a dolga, hogy termékeit a piaci igényeknek és lehetőségeknek megfelelően állítsa elő. Klöckner ezért arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy a munkacsoport jelentéséből fogadja meg a tanulságokat.

A termeléshez kötött támogatás ügyében Hollandia és Dánia Németország mellé állt, de a többség kitartott amellett, hogy szükség van rá. A neonikotinoidok eseti engedélyével kapcsolatban még élesebb vita bontakozott ki a munkacsoportban. Hollandia ebben a kérdésben is a berlini álláspontot pártfogolta, míg Franciaország, Lengyelország és Bulgária az ellenkezőjét képviselte. A topagrar.com nem említi Magyarországot, de tudjuk, hogy

hazánk hektáronként 170 ezer forinttal támogatja a cukorrépa-termesztést, és nagyon liberális az eseti engedélyek kiadásában.

Hogan ígéretett tett arra, hogy a következő bizottsági ülés témája az eseti engedélyezés gyakorlata lesz.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?