Ellepték a szlovák földeket a pockok

agrarszektor.hu
A rendkívüli szárazság és az elképesztő mértékben elszaporodó mezei pockok keseríti a mezőgazdászok életét ezen a nyáron - közölte a TASR hírügynökséggel Matej Korpás, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara (SPPK) sajtóosztályának alkalmazottja. A viszonylag kedvező időjárásnak köszönhetően a legtöbb régióban gyorsan véget ért az aratás, a legészakibb vidékeken viszont még el sem kezdődött - írja a szlovákiai Újszó.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A legnagyobb gondot most a rendkívüli szárazság és a mezei pockok elszaporodása okozza Szlovákiában - mondta Matej Korpás a sajtónak. A déli járásokban néhol már a tavaszi árpa betakarítása is véget ért. Az idei aratási szezon eredményeit jelentős mértékben befolyásolta a szárazság. Az első becslések szerint 18-40 százalékkal kisebb hozamokat mértek az egyes régiókban. Hasonló a helyzet a Galántai és a Lévai járásban is. Feltehetően gondok lesznek az árpa minőségével, nem biztos, hogy alkalmas lesz a sörfőzésre (túl magas fehérjetartalom - szerk.). Az Érsekújvári járást ugyancsak jelentős mértékben sújtja a szárazság, a gyümölcsösökben is folyamatos öntözni kell.


Mindezt tetézi a  száraz időjárásban elképesztő módon felszaporodott pockok kártétele. Nyugat-Szlovákiában a mezei pockok megtizedelték a gabonafélék termését. Katasztrofális mértékben elszaporodtak a nagyszombati, a nyitrai, a szenyici, a szenci és a galántai régióban is - tette hozzá Korpás. Az északibb járásokban még nem kezdődött el a betakarítás, ott főként a vaddisznók tesznek kárt a termésben. A legnagyobb károkat eddig Privigye környékén, Liptóban és a Szepességben okozták. Az északi járásokat is sújtja a szárazság, ezért kisebb lesz a takarmánynövények hozama és kevesebb szénát tudnak gyűjteni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?