Nincs ok az ünneplésre: itt vannak az első eredmények a termés minőségéről

agrarszektor.hu
A magyar repce gyengébb lett a tavalyinál, árpából is voltak rosszabb tételek, ezzel szemben a búza hiába megfelelő, a toxinhelyzet kedvezőtlen. Az első tételek alapján nincs ok aggodalomra, de ünneplésre sem, ugyanis minőség szempontjából jó-közepes évre számíthat a szántóföldi ágazat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Befejeződött az aratás után beküldött első tételek vizsgálata a Concordia Közraktár Zrt. Gabona Control üzletágánál - írja közleményében a cég. Ennek alapján a laborszakemberek azt tapasztalták, hogy az elsőként beérkezett takarmányárpáknál nem mindegyik minta hektolitertömege érte el a Magyar Szabványban szereplő, 63 kg/hl értéket, hasonlóan a tavalyi évhez. Ezzel szemben a búzaminták hektolitertömege átlagosan 80 kg/hl érték felett volt, ami jónak számít, de nem kiugró érték. Az étkezési búzák fehérje- és sikértartalma is megfelelő, sütőipari értékcsoport szerint jellemzően a B1 és B2-es besorolásúak, teljesítve ezzel a hazai malomipar követelményeit.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A közelmúltig mindenki csak találgatott a termés várható minőségéről, mert a sok ellentétes környezeti hatás után szinte lehetetlen volt azt megjósolni. Mostanra azonban nem kell tippelni, és úgy tűnik, nincs komoly ok aggodalomra, de persze az eredmények tájegységenként is jelentősen különbözhetnek. A csapadékos május miatt az árpa és a búza DON toxin vizsgálata során sokszor előfordult az idei évben, hogy a megengedett határértéknél magasabbak voltak a toxintartalmak. Ugyanakkor az őszi káposztarepcék átlagos olajtartalma egyelőre elmarad a tavalyitól.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?