Már két millió hektáron folyik biogazdálkodás, és nemcsak füvet termelnek

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági területek 7,5%-án folyik biogazdálkodás és a gazdálkodók 10%-a állt át bióra - közölte az Agence Bio. Nem kevesebb, mint 2 millió (!) hektárról beszélünk. És ami a legcsodálatosabb: a gabonák, olajnövények és zöldségek terén két év alatt 30 százalékos területbővülést hajtottak végre, de a szőlészetek 12 százaléka is átállt már.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A biogazdálkodás elsősorban az egyre növekvő keresletnek köszönhetően növekszik; 2018-ban két millió hektáron folyt biogazdálkodás Franciaországban. A francia szaksajtóban megjelent cikkek szerint a növekvő számok azt jelentik: fordulóponthoz érkezett a biogazdálkodás. 2020-ra a mezőgazdasági területek 15%-ára szeretnék növelni a biogazdálkodás volumenét - közölte Florent Guhl, az Agence Bio igazgatója. (Az Agence Bio olyan szervezet, amelyik a biogazdálkodást népszerűsíti.)

A gazdálkodók 9,5%-a állt át biogazdálkodásra és az agrárszektor 14%-át foglalkoztatják - közölte a szervezet az éves jelentésében. A 2018-as év rekordnak számít, mert a nagy mennyiségben vetett haszonnövények (például gabona, olajos magvak és szárított zöldségek) gyorsan hozzák be a lemaradásukat ezen a téren. 2017-hez képest 30%-os növekedést regisztráltak ezeknél a növényeknél, ami azt jelenti, hogy a gazdák 513 ezer hektárral nagyobb területet művelnek a biogazdálkodás elvei szerint - írja a Figaro.


A főbb kultúrák 1%-a volt bio 2013-ban, mostanra a 4,3%-a - tette hozzá Guhl. Ahhoz, hogy a biogazdálkodás volumene 2020-ra elérje a 15%-ot, a főbb kultúrák 8%-át kellene biogazdaságban termeszteni. A bor esetében is óriási a növekedés (20% évente), a szőlészetek 12%-a állt át bioborra (94020 hektár összesen) 2018-ban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?